nieuws

‘Ik heb liever een miljoen B-labels’

bouwbreed

Naïeve berekeningen, begin maar met tien woningen in plaats van 100.000, wat gebeurt er met de huurtoeslag? Tweede Kamerleden zijn uiterst kritisch op de greendeal die vier bouwbedrijven en corporaties willen sluiten met minister Blok (wonen).

< vervolg van pagina 1

“Ik was laatst in Amsterdam. Oud Zuid. Een corporatie had 500 woningen gerenoveerd. De huur ging omhoog van 300 naar 380 euro. Een deel van de bewoners kwam niet terug. Binnen een ochtend waren de woningen in de vrije sector weg voor 800 euro. Ik snap dat men bestaande huurwoningen wil verduurzamen, maar de vraag is voor wie je dat doet. Corporaties kunnen huurwoningen liberaliseren. Dat gebeurt vaak niet. Ik denk dus helemaal niet dat de huurregels moeten worden opgerekt om duurzame investeringen terug te kunnen verdienen.”

Deze woorden zijn van VVD’er Barbara Visser. Ze wil niets op voorhand afbranden. Wacht op het uiteindelijke plan. Veel vragen heeft ze: “Gaat de huurtoeslag omhoog? Gaan corporaties onnodig hoge risico’s lopen? Wat vindt de energieleverancier hiervan?”

Paulus Jansen van de SP maakt zich vooral zorgen over het gedrag van mensen. “Een huurwoning energienotaloos renoveren zodat er één rekening overblijft, heeft een voordeel: je ontzorgt huurders. Maar er is ook een belangrijk nadeel. De energierekening bestaat uit twee componenten: isolatie en gebruik. Dat laatste aspect kan in dezelfde woning met de factor vijf verschillen. Een alleenstaand oud omaatje verbruikt minder energie dan een gezin met vijf douchende kinderen.”

Dat is slechts een kwestie van vormg eving, oordeelt Jacques Monasch van de PvdA. Volgens hem kunnen bouwers leren van het abonnement van een mobiele telefoon. “Providers rekenen met een basistarief. Alles wat je daarbovenop verbruikt breng je alsnog in rekening.” Monasch is bereid de strijd aan te gaan met de energielobby. “Wat raak je ergens anders weer kwijt? Dat is de eeuwige discussie. Ik ben niet op aarde gezet om de energieleveranciers te spekken.”

Komt er één rekening voor huurders inclusief energiekosten? Als het aan SP’er Jansen ligt niet. De kosten zullen de spuigaten uitlopen, vermoedt hij. “Laat ze het eerst proberen met tien woningen. Honderdduizend huizen energienotaloos krijgen is een illusie. Dan heb ik liever een miljoen B-labels.”

Reageer op dit artikel