nieuws

Historische toren krijgt nieuwe fundering

bouwbreed Premium

Historische toren krijgt nieuwe fundering

Bouwbedrijf Selie begint morgen aan de oever van de Amstel aan een zenuwslopende operatie waarbij een kerktoren uit 1919 wordt opgetild en de fundering weggesloopt.

Over een paar weken moet de 22 meter hoge kolos in Ouderkerk aan de Amstel op een vers gestorte keldervloer staan. In de gemetselde torenwand zijn nu twaalf grote gaten zichtbaar waar zware stalen balken doorheen gaan. Die worden op een stalen onderslag geplaatst waarvan de poten rusten op de nieuwe betonvloer die de aannemer al rondom de toren heeft gestort.

“Straks plaatsen we daaronder vier hydraulische vijzels waarmee we de boel op spanning zetten”, vertelt projectleider Ron Roest van Selie. “Vervolgens moet blijken of alle constructieberekeningen vooraf juist zijn geweest.”

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel