nieuws

Hellende wanden verbetering voor akoestiek zwembaden

bouwbreed

Door een of meer wanden onder een lichte hoek te plaatsen verbetert de akoestiek van zwembaden een stuk.

Geluidsgolven die anders blijven weerkaatsen tussen verticale vlakken worden nu naar het plafond gekaatst waar ze door isolatiematerialen worden geabsorbeerd.

Dat leert de praktijk van het Hofbad in de Haagse Vinexlocatie Ypenburg. Het vorig najaar geopende zwembad kreeg op gezag van ingenieursbureau LBP Sight een glaswand die 4 graden achterover helt. Bij de computersimulaties die het adviesbureau uitvoerde, daalde de nagalmtijd spectaculair van 3,8 naar 2,0 seconde. Dat betekent dat het geluid nog maar 2 seconde nodig had om 60 decibel in waarde af te nemen.

De resultaten werden tijdens praktijkmetingen na oplevering van het bouwwerk bevestigd. De oplossing is zo praktisch dat LBP Sight ze ook toepast bij twee nieuwe zwembaden in Zwolle en Amsterdam waar het bureau bij betrokken is.

> pagina 11: nagalm halveert met schuine wand

Reageer op dit artikel