nieuws

Handleiding voor veiliger hijswerk

bouwbreed

Een juist gebruik van hijs- en hefgereedschappen bij funderingswerkzaamheden blijft een onderwerp waarover vaak discussies ontstaan. Om voorbereidend en uitvoerend personeel een gedegen handleiding te bieden, heeft brancheorganisatie NVAF een nieuwe richtlijn gepubliceerd.

I n deze richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Aannemers Funderingswerken zijn hoofdstukken opgenomen over het hijsen van funderingselementen die geheid, getrild of ingedrukt worden. Deze hoofdstukken zijn nieuw ten opzichte van de ‘Gebruiksrichtlijn van hijs- en hefgereedschappen bij funderingswerkzaamheden’ uit 2008, die nu is komen te vervallen.

Een ongeluk met een vallende damwandplank in 2007 is een belangrijke reden voor de branche geweest de nieuwe richtlijn samen te stellen. Bij het ongeval in Amsterdam brak een 3500 kilogram wegende damwandplank los uit de kabels van de hijskraan toen deze uit de grond werd getrokken. Dat gebeurde bij de ­IJ-tunnel, waar werd gewerkt aan de Noord-Zuidlijn. Een passerende auto werd door de plank geplet en de bestuurder overleed.

De NVAF achtte het enkele jaren geleden van belang een nieuwe handleiding te maken specifiek over het verantwoord gebruik van hijs- en hefgereedschappen.

Secretaris Henk de Koning van de NVAF, tevens lid van de technische commissie funderingsmachines die de richtlijn opstelde, benadrukt dat het niet om regelgeving gaat. Het toepassen van afwijkende hijsmethoden is toegestaan zolang de aannemer maar garant kan staan voor de veiligheid. “Je moet het zien als een handreiking. De aannemers bedenken voortdurend nieuwe dingen, waarmee ze laten zien dat ook op een andere manier veilig kan worden gewerkt.”

Haak

Zo luidt bijvoorbeeld de algemene regel dat funderingselementen altijd gehesen moeten worden met behulp van veiligheidshaken. Deze hebben een voorziening die het ongewild uithaken van de last voorkomt. Bij specifieke werkzaamheden is in de praktijk echter gebleken dat de veiligheidshaak juist extra risico’s met zich meebrengt en dat een open haak de voorkeur geniet. De richtlijn geeft aan op welke wijze dat toch veil ig kan gebeuren.

Reageer op dit artikel