nieuws

‘Halve doos’-systeem brengt akoestiek op nieuwbouwpeil

bouwbreed

Adviesbureau Peutz deed onderzoek naar het ‘halve-doos-in-doos’-renovatiesysteem van Fermacell. Daaruit blijkt dat bestaande woningen geluidstechnisch op het niveau van nieuwbouw, zoals vastgesteld in het Bouwbesluit, gebracht kunnen worden.

Het systeem voldoet ook aan de eisen van het Bouwbesluit vo or brandwerendheid en thermische isolatie, stelt Fermacell uit Wijchen, onderdeel van Xella International. De droogbouwoplossing voor het renoveren van woningen wordt momenteel uitgewerkt voor projecten door heel Nederland. De eerste projecten worden dit jaar nog uitgevoerd.

Het ‘halve-doos-in-doos’-renovatiesysteem gaat uit van een voorzetwand aan één zijde van de woningscheidende muur, in plaats van aan beide zijden. De woningscheidende vloer wordt alleen aan de onderzijde van de houten vloer van isolatie voorzien. Aan de bovenzijde komen Fermacell-vloerelementen, met korrels uitgevlakt op 9 millimeter vilt.

Volgens de fabrikant is voor de renovatie half zoveel materiaal en arbeid nodig als voor een ‘doos-in-doos’-systeem. Bovendien gaat minder van het verhuurbaar oppervlak verloren. De buitengevel wordt geïsoleerd en afgewerkt met steenstrips of stucwerk op Fermacell Powerpanel H 2 O-platen en een wapenings- en spanningsverdelende laag, gemonteerd op houten stijl- en regelwerk.

Het onderzoek van adviesbureau Peutz bestond uit berekeningen op basis van archiefmetingen voor door Fermacell aangeleverde referentiewoningen. Het effect van de voorzetwanden en zwevende dekvloeren van Fermacell is in het laboratorium bepaald.

Reageer op dit artikel