nieuws

Grootschalige test alternatieve cement

bouwbreed

Heidelberg Cement start nog dit jaar met een grootschalige proefproductie van Beliet Calciumsulfoaluminaat Ternesiet (BCT)-cement. Het is een alternatief voor portlandcement.

Voordelen zijn een 30 procent verminderde uitstoot van CO2, een lagere productietemperatuur (150 tot 200 graden Celsius) en zo’n 10 procent minder brandstofverbruik.

BCT-cement is ontwikkeld door het HeidelbergCement Technology Center (HTC). “Vroeger dachten we dat ternesiet niet verhardde, maar als het poriewater aluminium bevat, reageert het wel”, aldus Wolfgang Dienemann van het HTC.

Calciumsulfoaluminaat (CSA)-cement wordt al lang gebruikt, vooral in China, voor onder meer dekvloeren, tegellijm en speciale producten. Het verhardt snel door de vorming van ettringiet. Calciumsulfoaluminaat Beliet (CSAB)-cement combineert de snelle verharding met de langzame reactie van berliet. De toevoeging van ternesiet is nieuw.

Reageer op dit artikel