nieuws

Greendeal open voor alle renoveerders

bouwbreed

De greendeal om te komen tot 100.000 woningrenovaties volgens het concept ‘energienotanul’ is voor alle bouwbedrijven toegankelijk. Wel gaat een kleine groep bouwers en corporaties eerst een jaar oefenen.

Kleine groep bouwers en corporaties gaat eerst jaar oefenen

Dat zegt Bert Keijts, bestuursvoorzitter van corporatie Portaal, een van de partijen die van meet af aan meedoet aan de greendeal. Naast Portaal zouden nog zeven corporaties participeren. Jan Willem van de Groep, aanjager van de greendeal rond energienotanulrenovaties, wil over het aantal corporaties voorlopig nog niet veel kwijt, behalve dat het “groeiende” is. Van de bouwers doen in eerste instantie alleen Volker Wessels, Ballast Nedam, BAM en Dura Vermeer mee.

Feestje

De bedoeling is dat meer bouwers en corporaties zich aansluiten. De deelnemende corporaties zijn niet uitgeleverd aan de vier bouwers. “Het is beslist geen exclusief feestje”, zegt Keijts. Wel is er een aanlooptijd. “We gaan eerst één à twee jaar oefenen met een kleine groep corporaties en bouwbedrijven. Als we na die oefenperiode doorgaan, benaderen we alle corporaties en gaan we los. Dan wordt er getenderd en kunnen alle bouwbedrijven meedoen.”

Bij een energienotanulrenovatie wordt de energierekening van de huurder naar nul gebracht, en wordt de huur met eenzelfde bedrag opgehoogd. De corporatie investeert als het ware met de energierekening van de huurder.

De greendeal tussen de bouwers, corporaties en minister Blok (wonen) zou oorspronkelijk deze week rond zijn. De partijen gaan nu uit van juni. Ambtenaren van Blok zouden betrokken zijn bij het aanpassen van regels die notanulrenovaties nog in de weg zitten. Een energienotanulrenovatie levert namelijk een hogere huur op. Huurders met een hogere huur hebben in veel gevallen recht op een hogere huurtoeslag. De greendeal gaat ervan uit dat een renovatie de overheid niets extra’s kost. Keijts: “We willen geen geld van Den Haag, alleen aanpassing van de regels.” Ook subsidies zijn niet nodig. “De renovatie moeten uit kunnen zonder subsidie, anders geloof ik er niet in.”

> pagina 5: ‘renovatie tot energienotanul moet zichzelf bedruipen’

Reageer op dit artikel