nieuws

Gevel gevuld met zonwerende, energieopwekkende algen

bouwbreed Premium

De glazen gevelelementen van het IBA-project BIQ in Hamburg – beter bekend als ‘het algenhuis’ – zijn deze week gevuld met micro-algen. De algen weren de zon en wekken energie op.

De algengevel is een slimme nieuwe manier om zonwering te combineren met energieopwekking. De micro-algen leveren energie in de vorm van biomassa en -gas. Doordat ze sneller groeien als de zon schijnt, verduisteren ze het gebouw. Op grijze dagen neemt hun aantal af.

De ‘bioadaptieve gevel’ is een ontwikkeling van het Nederlandse bedrijf Colt International, Arup en Strategic Science Consult en Otto Wulff Bauunternehmung uit Duitsland De glazen gevelelementen zitten los voor de huid en bewegen met de zon mee. Zo vangen ze altijd zoveel mogelijk daglicht: de katalysator van de fotosynthese waar de werking van de gevel op berust.

Naast algen bevatten de gevelelementen water en zuurstof. Het water wordt voortdurend rondgepompt en gefilterd om oude algen te verwijderen. Zuurstof wordt steeds ververst.

BIQ is het eerste gebouw waar de gevel-bioreactor wordt uitgeprobeerd. Het gebouw staat in de nieuwe stadswijk Wilhelmsburg Mitte, die onderdeel uitmaakt van bouwtentoonstelling IBA 2013 in Hamburg. Voor deze pilot is gekozen voor een stationair systeem, zonder draai ende panelen.

Ronde hoeken

De partijen werken al sinds 2010 aan d e ontwikkeling van de gevel. Het systeem is sindsdien op verschillende punten verbeterd. Zo is de spouw tussen de glasplaten voorzien van ronde hoeken, om afzetting van algen te voorkomen.

“De zonneboilerwerking van de panelen wordt versterkt door snelle vermenigvuldiging van de algen. De thermische energie kan via een wisselaar worden doorgegeven aan het gebouwsysteem”, vertelde Marc de Winter al eerder aan Cobouw.

De Winter werkt vanuit Colt aan het systeem. Volgens hem kan een ‘bioreactor’ van 200 vierkante meter geveloppervlak 6000 kWh per jaar in warmteopslag opleveren, terwijl methaangas dat uit de biomassa is te winnen goed is voor 4500 kWh energie-equivalent.

Reageer op dit artikel