nieuws

Gemiddelde bouwvakker is bijna 40

bouwbreed

Gemiddelde bouwvakker is bijna 40

De gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking is opgelopen tot 41,4 jaar. In de bouw nadert de doorsnee leeftijd de grens van 40 jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dat werknemers gemiddeld jonger zijn dan zelfstandigen, maar de vergrijzing gaat bij hen sneller. Bij het openbaar bestuur en de overheidsdiensten is de vergrijzing de afgelopen twintig jaar het hardste toegenomen.

Tussen 1990 en 2012 nam de gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking toe van 36,2 naar 41,4 jaar. De vergrijzing is een gevolg van zowel de algehele veroudering van de bevolking als de sterk toegenomen aantal mensen dat deelneemt aan het arbeidsproces. In 1990 werkte slechts 35 procent van de 50 tot 65-jarigen. Inmiddels is van die leeftijdsgroep 62 procent aan de slag.

In de bouw was in 1990 de gemiddelde leeftijd 35, nu bijna 40.

Meer cijfers over de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking op de site van het CBS

Reageer op dit artikel