nieuws

Fors minder orders voor gebouwen in eerste maand 2013

bouwbreed

De aannemerij heeft in januari voor 613 miljoen euro aan nieuwe orders voor gebouwen ontvangen. Het bedrag ligt 5,5 procent onder het niveau van de startmaand in 2012.

In de goede jaren haalde de bouw in januari met gemak voor 1,5 miljard euro nieuw werk op. Het Centraal Bureau voor de Statistiek registreert voor januari 2007 een waarde van 1525 miljoen euro, hetgeen aan het einde van dat jaar resulteerde in een som van 22,8 miljard euro. In 2008, aan de vooravond van de crisis, leverde januari zelfs 1645 miljoen euro aan nieuw werk op en sloot het orderboek in december met een werkvoorraad van 24,8 miljard euro.

De tellingen van het CBS zijn gebaseerd op bouwwerken duurder dan 50.000 euro en vormen een vertaling van de verleende gemeentelijke bouwvergunningen. Vergeleken met januari 2008 is de orderstroom met tweederde afgenomen. In januari 2009 bereikte het orderniveau dankzij de plannen die al in de pijplijn zaten nog eenmaal het hoge niveau van anderhalf miljard euro om het jaar daarop al te zakken naar 982 miljoen euro.

Na een jaar stabilisatie (2011) sloeg de krimp opnieuw toe waardoor in de eerste maand van 2012 slechts 649 miljoen aan nieuw werk kon worden bijgeschreven. Dit jaar wordt ook dat peil niet gehaald.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in januari gebouwen in uitvoering waren ter waarde van net geen 800 miljoen euro. Ten opzichte van 2009 is 58 procent van het werk weggevallen.

De bouwkosten van nieuwbouwwoningen (exclusief btw) liggen momenteel onder het niveau van peiljaar 2005. Dat terwijl de inflatie sindsdien 14,2 procent bedroeg. De bouwkosten bereikten een hoogtepunt in het eerste kwartaal van 2009, toen ze 11,4 procent hoger lagen dan in 2005. Sindsdien gaan de kosten bergafwaarts tot 1,7 procent onder het peil van 2005 in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De bouwsom van nieuwe opdrachten ontvangen door architecten lag vorig jaar bijna een kwart onder het toch al lage niveau van 2011.

Reageer op dit artikel