nieuws

Flexibele arbeid, maar absoluut geen uitbuiting

bouwbreed

Een flexibeler arbeidsmarkt is goed, maar schijnconstructies en uitbuiting worden bestreden. Dat zei minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het sociaal akkoord.

Volgens de minister is een flexibeler arbeidsmarkt essentieel om juist jongeren aan een baan te helpen. Een simpelere en goedkopere ontslagmogelijkheid zal volgens hem werkgevers er sneller toe overhalen om jongeren aan te nemen. Anders proberen de werkgevers hun vacatures tijdelijk te vullen met nulurencontracten of uitzendkrachten. Dat vindt hij geen goede zaak.

S terker nog, tegenover de flexibeler arbeidsmarkt staat wel bestrijding van uitwassen zoals schijnconstructies rond zzp’ers en sociale dumping van met name buitenlandse arbeidskrachten. De bewindsman heeft daar al maatregelen tegen genomen en scherpt ook de controle daarop aan.

Zijn collega van Economische Zaken Henk Kamp kreeg het nog even aan de stok met CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma over wederom een bezuiniging van nu 250 miljoen op infrastructuur. Dat wordt gebruikt om een lastenverlichting van 250 miljoen mee te bekostigen.

Volgens Kamp is het een verkeerd beeld dat er bezuinigd wordt op infra-investeringen. Het kabinet beseft volgens hem heel goed de noodzaak van investeringen in infrastructuur om economische groei te genereren en te accommoderen. Hij wees er daarbij op dat er heel veel geïnvesteerd wordt in alle vormen van infrastructuur, wegen, spoor en energie. Ondanks dat er geld afgaat, wordt er elk jaar meer geïnvesteerd, zei hij.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels