nieuws

Failliet Mulder Obdam nog niet verloren

bouwbreed Premium

Mulder Obdam heeft faillissement aangevraagd. Volgens interim-directeur Ton van Langen hebben “drie tot vier grotere bouwbedrijven” interesse in een doorstart van de Westfriese bouwer.

Drie à vier grote bouwers geïnteresseerd

Van Langen hoopt dat bij een eventuele wederopstanding 40 tot 50 van de 150 werknemers aan het werk kunnen blijven. “Maar het is niet meer in onze handen.”

Volgens de interim-directeur heeft het bouwbedrijf voor zeker 27 miljoen euro aan werken in de orderportefeuille; acht nieuwbouwprojecten en vier renovatiewerken. De afgelopen weken zijn vier projecten versneld opgeleverd.

Dankzij door huisbankier ING verkregen “tijd” konden circa veertig werknemers gedetacheerd worden bij collegabedrijven en crediteuren. “Dit heeft de uitstaande schuld met enkele miljoenen verminderd.” Hoe groot de schuld momenteel is, wil de directeur niet kwijt.

Verkoop

Van Langen stelt wel dat de schuld verder teruggebracht had kunnen worden als het vastgoed en de grondposities van Mulder Obdam “voor wat het waard is” verkocht hadden kunnen worden. Een faillissement had dan misschien zelfs voorkomen kunnen worden. “Maar omdat iedereen op de hoogte was van onze situatie konden we in veel gevallen niet meer dan een derde van de marktwaarde krijgen.”

Mulder Obdam kwam begin dit jaar in de problemen toen huisbankier ING en de borgmaatschappij, met wie het bedrijf al zeventien maanden in gesprek was, de rekeningen blokkeerde. Een ingreep die volgens toenmalig algemeen directeur Cor van Vliet tot het faillissement van het bedrijf zou leiden. De directeur zocht de publiciteit op. In een brief aan alle leden van de Tweede Kamer stelde de directeur slachtoffer te zijn van een “bloeddorstige” bank. “Een bloeiend bedrijf wordt door een bank de nek omgedraaid.”

Niet veel later zaten de huisbankier en aandeelhouder Jan Mulder weer om tafel om over de toekomst van het bedrijf te praten. Gehoopt werd op een doorstart in afgeslankte vorm, gaf Van Vliet destijds aan. Twee weken geleden werd hij plotseling op non-actief gesteld. Er zou een “vertrouwensbreuk” ontstaan zijn tussen de dagelijkse leiding van het bouwbedrijf en eigenaar Jan Mulder.

Verwijten

Van Langen, die de leiding in handen kreeg, wil over de gewezen algemeen directeur niets zeggen. Wat betreft de opstelling van huisbankier ING: “Elkaar verwijten maken heeft helemaal geen zin. Het heeft gewoon allemaal te lang geduurd.”

Van Vliet stelde eerder in deze krant dat Mulder Obdam het afgelopen jaar een omzet van circa 45 miljoen euro draaide met een positief operationeel resultaat van 700.000 euro. Door circa 2 miljoen euro aan afschrijvingen kwam het bedrijf onder de streep toch negatief uit.

De echte problemen ontstonden echter pas dit boekjaar, stelt Van Langen. De slechte economische omstandigheden, te veel onverkochte woningen en een afnemende verkoop van inmiddels gebouwde woningen hebben het bedrijf uiteindelijk de das om gedaan.

Verwachting is dat de rechtbank in Alkmaar binnen een week het faillissement zal bekrachtigen.

Reageer op dit artikel