nieuws

Explosie van muizen na sloop kantoorpand

bouwbreed

Explosie van muizen na sloop kantoorpand

Direct na de sloop van een kantoorgebouw van Friese provincieambtenaren in Leeuwarden groeide de overlast van muizen in de omgeving explosief. Heijmans Civiel is inmiddels met de bouw van een parkeergarage begonnen, maar de ellende voor de buurt is nog niet voorbij. Vanuit een rumoerige sauna – “ja, sorry” – geeft omgevingsmanager Jan Stieber van de gemeente Leeuwarden commentaar.

Hoe kon dit gebeuren?

“We hebben het pand door Pongers uit Rijssen laten slopen. In de weken er na kregen we klachten.”

En toen?

“We hebben de plaagdierbestrijders van provinciaal afvalverwerker Omrin gevraagd te helpen. Ze hebben gif en muizenvallen uitgezet.”

Waren die provincieambtenaren zulke smeerpoetsen?

“Nee hoor, dat valt wel mee. Het probleem is dat je een gebouw met allemaal hoeken en gaten sloopt. Na de sloop komt een hele oppervlakte vrij, waar muizen nu niet meer kunnen leven.”

Wat was er dan zo aantrekkelijk voor die beestjes?

“In die buurt staan veel oude panden. Bovendien was het vijf weken geleden nog winters koud en zochten ze de warmte op.”

Zoals in het Plaza Hotel, dat er pal naast staat?

“Klopt. Gelukkig stormden niet hele hordes muizen door het hoogpolig tapijt. Ze zitten daar vrijwel alleen in de kelder. Nu en dan vinden ze er eentje achter de koelkast.”

De hoteluitbater en omwonenden zullen wel flink balen.

“Dat valt gelukkig mee. Voor zowel het hotel als zes omwonenden betalen we het maandcontract van Omrin. Qua kosten gaat het om peanuts .”

Nog geen gasten gillend weggelopen of schadeclaims gehad?

“We hebben de overlast een heel eind terug kunnen dringen. Overleg met buurtbewoners zorgt ervoor dat er begrip is. Bovendien betalen we alle kosten van Omrin. Dat scheelt ook.”

Reageer op dit artikel