nieuws

Eerste kunstdepot met minimaal aantal installaties

bouwbreed

Nederland krijgt voor het eerst een depot voor kunst met een minimaal aantal installaties voor verwarmen en koelen. Het gebouw, waarvan de aanbesteding binnenkort begint, komt in Leeuwarden.

Het depotgebouw, dat 7,4 miljoen euro kost, wordt gerealiseerd volgens een Deens concept. De collecties van vier musea en het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar moeten een plek krijgen in het nieuwe ‘Kolleksjesintrum Fryslân’.

De voorbeelddepots in Denemarken, die in het voortraject door de initiatiefnemers zijn bezocht, onderscheiden zich op het gebied van zeer lage energiekosten. De Denen hanteren een concept met weinig installatietechnieken, gecombineerd met een zeer goed geïsoleerde buitengevel. Bovendien maken ze gebruik van passieve aardwarmte via de begane grond.

Hoewel de locatie nog niet bekend is, zijn de uitgangspunten al wel helder. Advies- en ingenieursbureau LBP Sight gebruikte computersimulaties om de mogelijkheden van het Deense concept voor het nieuwe gebouw in kaart te brengen. Basisgedachte is een bovengrondse ‘kelder’ of ‘grot’ van 15.000 kubieke meter. Om een voldoende stabiel klimaat te krijgen, berekende LBP Sight dat een Rc-waarde van 10,0 m2K/W noodzakelijk is. Helemaal niet stoken blijkt niet haalbaar, omdat de binnentemperatuur van een depot minimaal 10 graden moet zijn. Zelfs met het hoge isolatieniveau zal het in de winter in het gebouw niet warmer dan 6 graden zijn. Het adviesbureau schat in dat met een vermogen van 2 Watt per kubieke meter de minimumtemperatuur wel wordt gehaald.

Afhankelijk van de hoogte van het gebouw zal de energiebehoefte voor verwarming tussen de 800 en 2500 kubieke meter gas per jaar uitkomen. Het ontvochtigen van de opslagruimten gebeurt met inzet van zonnecollectoren. Daardoor is een energieneutraal gebouw haalbaar, stelt LBP Sight.

Reageer op dit artikel