nieuws

Duurzaamheid biedt kansen voor de bouwsector

bouwbreed

Met een bijdrage van de provincie Noord-Holland is Syntens Innovatiecentrum gestart met het samenbrengen van verschillende partijen in de bouw. Er ligt een grote taak voor de sector.

Kansen liggen op het gebied van duurz aamheid en samenwerking. In totaal worden achttien groepen ondernemers gevormd waarin verschillende partijen uit de keten samenkomen. Ontwerpers, installateurs, glaszetters, loodgieters en bouwers gaan met elkaar én met kennisinstellingen als hogescholen en kennisinstituten als TNO aan de slag.

Het doel is door s amenwerking een slag te slaan om bestaande bouw te verduurzamen en nieuwe business te genereren. “De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ruim 40 procent van het nationale energieverbruik. Vooral de bestaande bouw draagt hier fors aan bij. Door energiebesparende maatregelen en duurzame energieopwekking is het mogelijk om hierop meer dan 30 procent te besparen. Daarnaast biedt samenwerking in de keten betere kansen voor het Noord-Hollandse mkb om voor grotere renovatie-opdrachten van bijvoorbeeld woningbouwcorporaties in aanmerking te komen. Wij zijn er om ondernemers een duwtje in de rug te geven”, aldus gedeputeerde Duurzame Energie, Jaap Bond.

Maandagmiddag werd op het provinciehuis in Haarlem de eerste groep ondernemers verwelkomd, genaamd de Renovisiegroep. Deze groep ondernemers heeft een voorlopersrol en heeft bewust gekozen voor een samenwerking.

Deelnemers van de Renovisiegroep zijn: Riant Connections, Bouwkundig Bureau Niels Giling, Ruiten Visie, Veerman De Rijp, Van der Bel, Topdak Dakbedekkingen, Architectenbureau AVEM, Schilder-, Glas en Wandafwerkingsbedrijf Dick Zwarthoed, Smit Elektrotechniek en Vroling Installatietechniek. Meer clusters van samenwerkende ondernemers zullen de komende maanden gevormd worden.

Reageer op dit artikel