nieuws

Duitse detaillering maakt woning luchtdicht

bouwbreed

Duitse detailleringen moeten twee woningen van Woningstichting Tubbergen luchtdicht maken. De detailleringen helpen de corporatie de twee-onder-één-kapper energieneutraal te maken zonder al te veel installatietechniek.

Goede luchtdichte isolatie moet twee-onder-één-kapper energieneutraal maken

“Hie r is nadrukkelijk gekozen om te investeren in een goede, luchtdichte isolatie en zo weinig mogelijk in installatietechnische oplossingen”, zegt projectleider Dennis Dibberts van Dura Vermeer uit Hengelo. “Goede isolatie is een eenmalige investering terwijl installatietechnische apparatuur onderhoud vergt en na vijftien jaar moet worden vervangen.”

Het casco van de Tubbergse woningen is opgebouwd uit het Ytong Cascosysteem. Het is een monolithisch, massief en isolerend bouwsysteem dat warmte accumulereert. De vloerplaten en wandpanelen worden vol en zat verlijmd. Zo ontstaan luchtdichte verbindingen. Met een casco van 200 millimeter dik en pir-isolatie tot 192 millimeter dik krijgt de gebouwschil de Rc-waarde van 10 die het PassiefBouwen Keur voorschrijft.

Een vergelijkbaar project in Goor vertoonde luchtlekken rond de kozijnen, zegt Tjerk Boorsma van BDC Architecten en Ingenieurs uit Rijssen, die de Tubbergse woningen ontwierp. “Dat kwam door de traditionele inbouw van het stelkozijn. In Duitse passiefbouwprojecten zijn die lekken opgelost door onder meer het stelkozijn en de geïsoleerde kozijnen te integreren en als geheel te plaatsen.” De ruimte tussen het kozijn en de kozijnsparing wordt afgedicht met overstucbare tape.

Duitsland heeft nu eenmaal meer ervaring met passief bouwen, zegt Boorsma. “Dus is er voor gekozen hun manier van detailleren te kopiëren.” BDC toog daarvoor met Xella, dat het casco leverde, en de Duitse producent van kozijnprofielen Kochs, kozijnleverancier De Haan Westerhoff uit Assen en leverancier van bouwbeslag Voskamp Groep uit Almelo naar Duitsland. De afgekeken detaillering lijkt in Tubbergen tot een goed resultaat te leiden, ze gt Dibbets. De aanpak is volgens hem niet zonder meer te kopiëren in andere projecten. Het werkt in elk geval goed voor de combinatie van het Ytong Cascosysteem en kunststof kozijnen, zegt Dibbets. “Proeven moeten leren of de combinatie ook goed werkt met houten kozijnen.”

Alle ge voelige detailleringen zijn zoveel mogelijk binnen gemaakt. In ander projecten gebeurde dat aan de buitenkant. “Maar dan kun je luchtlekken veel minder zien en minder goed herstellen”, zegt Dibbets. Een blowerdoortest moet volgende week uitwijzen of de Duitse detailleringen de woningen inderdaad luchtdicht maken. De stichting PassiefBouwen gaf het project al het certificaat “Ontworpen volgens PassiefBouwen Keur”. Als de woningen de blowerdoortest en de infraroodcontrole goed doorstaan volgt het predicaat “Gebouwd volgens PassiefBouwen Keur”. Bij de oplevering in mei verbruiken de woningen ruim 15 kilowattuur per vierkan te meter aan energie voor de ruimteverwarming.

Reageer op dit artikel