nieuws

De éminence grise

bouwbreed

Het huidige tijdsgewricht leent zich nauwelijks voor het steken van de loftrompet over de ouder wordende mensch. Young is beautiful, nietwaar? De oude garde begrijpt niets van veranderen, wil ook niet veranderen, die zit de vernieuwing van onze aardkloot maar danig in de weg. Gedeeltelijk klopt dat ook wel, al zijn er legio uitzonderingen van […]

Het huidige tijdsgewricht leent zich nauwelijks voor het steken van de loftrompet over de ouder wordende mensch. Young is beautiful, nietwaar? De oude garde begrijpt niets van veranderen, wil ook niet veranderen, die zit de vernieuwing van onze aardkloot maar danig in de weg.

Gedeeltelijk klopt dat ook wel, al zijn er legio uitzonderingen van oudere mannen en vrouwen die dolgraag willen veranderen en zich daar ook met hart en ziel voor inzetten. En er zijn ouderen die met enige reflectie aankijken tegen de strapatsen die sommige jongeren in hun oneindige onwetendheid uithalen.

In die laatste categorie past Piet Hein Donner, de onderkoning van Nederland. Bij de presentatie van het jaarverslag van zijn Raad van State hield de éminence grise de huidige – op een enkele uitzondering na – jonge generatie ministers een spiegel voor.

In zijn druistigheid, zo verklaarde Donner, blijft het kabinet maar veranderen met allerlei wets- en beleidswijzigingen tot gevolg. Daar worden ignorante burgers buitengewoon nerveus van. Gevolg daarvan is dat zij op hun centen blijven zitten. Goed voor de nationale besparingen voor zover het geld niet in een oude sok wordt gestopt, maar slecht voor de geteisterde economie.

In feite zegt Donner dat politici eerst moeten nadenken voordat ze beleid maken. Een wijze raad, zo toont het recente verleden maar al te vaak aan. Het regeerakkoord deugde al niet voor de woningmarkt en het woonakkoord maakt het niet veel beter. Het vertrouwen van de al genoeg bestolen burger komt op deze manier nooit terug.

De burgers beginnen het zo langzamerhand ook door te krijgen. Dat blijkt wel uit de verkiezingspeilingen. Een partij als 50Plus doet het uitermate goed. Op zich ook begrijpelijk. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is het aantal politici dat rechtstreeks van de schoolbanken de Tweede Kamer ingaat alleen maar gestegen. Dan heb je het over ongetwijfeld goedwillende jongeren die nog niets hebben meegemaakt en niet weten hoe de maatschappij in elkaar steekt. Het wordt dus tijd voor een grijze revolutie. Het lijkt de enige manier om er weer bovenop te komen.

Reageer op dit artikel