nieuws

Blok enthousiast over bouwersplan

bouwbreed

Minister Blok (wonen) is enthousiast over het voorstel van bouwbedrijven en corporaties om 100.000 huurwoningen energienotaloos te verduurzamen.

Dat zei hij donderdagavond tijdens Bouwpoort, een tweejaarlijkse netwerkbijeenkomst op het Binnenhof.

De plannenmakers stellen voor 100.000 woningen energienotaloos te verduurzamen. Ze willen daarvoor de energierekening van huurders inzetten. Om dat mogelijk te maken, moet minister Blok de huurregels oprekken. Of hij dat gaat doen, is onduidelijk. “Maar ik ga mijn uiterste best doen om dit mogelijk te maken. Ik ben ontzettend enthousiast over dit soort plannen.” Blok riep meer bouwers en toeleveranciers op met ideeën te komen. “We hebben een energiebesparingfonds van 150 miljoen euro. Zorg ervoor dat dit met goede plannen echt gaat lopen.”

Coen van Oostrom, topman van ontwikkelaar OVG, was kritisch op de minister. Hij riep hem op met een visie te komen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving echt verder helpt. “Ik mis een helder verhaal. Hoe moet Nederland er over tien jaar uitzien. Hoe ziet de nieuwe generatie woningen eruit? Hoe ziet de toekomstige stad eruit? Een dergelijke aanpak vereist bestuurlijke eenvoud. We polderen te veel. Het is prettig als iemand de baas is.”

Blok verdedigde: “Als ik het mezelf makkelijk wil maken als minister, dan kom ik met een visie. We leverden visies in grote hoeveelheden.”

> pagina 2: ‘landelijke deal verduurzamen huurwoningen’

> pagina 2: reportage

Reageer op dit artikel