nieuws

Besix vreest teruggang volumes Midden-Oosten

bouwbreed

De Belgische bouwgroep Besix sloot 2012 af met een recordomzet en -winst. Toch is topman Johan Beerlandt niet gerust over de toekomst van zijn bedrijf.

De bestuursvoorzitter van Belgisch grootste bouwonderneming maakt zich vooral zorgen over de gang van zaken in het Midden-Oosten. Beerlandt: ”Tot 2008 kon daar alles, maar het zotte is er inmiddels uit. Met de financiële crisis stortte de speculatieve immobiliënmarkt in en draaiden de banken de kranen dicht. Nu is er alleen nog sprake van regularisering naar alleen noodzakelijke werkzaamheden.”

Besix, dat 45 procent van zijn omzet uit het Midden-Oosten haalt, zag de opbrengsten er dalen. De groep haalde vorig jaar voor 362 miljoen euro aan opdrachten binnen in de voormalig zeer lucratieve regio. In 2011 was dat nog voor 1 miljard euro en in 2010 nog 1,6 miljard euro.

Uitzondering op de teruggang in het Midden-Oosten vormt Qatar. Deze oliestaat gaat in verband met het WK Voetbal 2022 miljarden investeren in stadions en andere infrastructuur- en bouwwwerken. “Voor infrastructuurwerkzaamheden, zoals wegen en een metroproject, gaat het bijvoorbeeld om 17 miljard dollar”, aldus Beerlandt. De komende maanden worden de infrastructuurprojecten waarvoor Besix een offertes heeft ingediend, toegewezen.

Na het recordjaar 2012 – met een omzetstijging van 24 procent tot 2,13 miljard euro en een lichte stijging van de nettowinst van 91,1 naar 92 miljoen euro voor de hele groep – verwacht Besix voor dit jaar nog wel een verdere stijging van de omzet naar 2,3 miljard euro bij een nettowinst van 85 miljoen euro. “Vanaf 2014 wordt het echter moeilijker.”

In België en de buurlanden blijft Besix volgens Beerlandt heel actief. België was vorig jaar goed voor 35 procent van de groepsomzet. Frankrijk, Nederland en Luxemburg samen voor 10 procent. In Nederland realiseerde het bedrijf onder meer de uitbreiding van de Amazonehaven in Rotterdam en in tijdelijke vennootschap de tweede Coentunnel in Amsterdam.

Nederland

De topman benadrukt dat zijn bedrijf ondanks de door de crisis moeilijke infrastructuurmarkt graag zaken doet met Nederland. ”In België en andere landen is de laagste prijs voor de overheid het enige criterium om werken aan de goedkoopste aannemer toe te kennen. In Nederland wordt vooral gekeken naar kwaliteit en de andere pluspunten die de kandidaat biedt op verschillende terreinen zoals het milieu, de materiaalkeuze, het comfort. Daar maakt het niet uit of een aannemer 10 procent duurder is dan de andere zoals in België.”

Besix kijkt intussen uit naar nieuwe overnames en nieuwe regio’s. In Australië werd een partnerschap bereikt met Thiess voor maritieme werken en nam Besix een belang van 16,5 procent in het lokale beursgenoteerde bouwbedrijf Watpac, dat het verder hoopt op te trekken tot 30 procent. Besix hoopt dat die samenwerking 500 miljoen euro omzet per jaar zal opleveren.

Reageer op dit artikel