nieuws

Beleggers stellen oud-top Imtech aansprakelijk

bouwbreed Premium

Voormalige bestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner van Imtech hangt een aansprakelijkheidsprocedure boven het hoofd. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) acht hen verantwoordelijk voor de schade die beleggers hebben geleden vanwege de “misleidende” jaarcijfers van het bedrijf.

De VEB beticht de oud-bestuurders van onbehoorlijk bestuur en misleiding. “Het betreft de halfjaarcijfers van 2012 die, naar nu blijkt, onjuist waren. Bovendien zijn zij verantwoordelijk voor de wanordelijke administratie en boekhouding van Imtech”, stelt de VEB in een brief aan de voormalig Imtech-bestuurders. Topman Van der Bruggen en financieel directeur Gerner zijn verantwoordelijk voor de “wanordelijke administratie en boekhouding van Imtech’’. Volgens de wet zijn bestuurders persoonlijk aansprakelijk als zij cijfers publiceren die een misleidende voorstelling geven van de toestand van de technisch dienstverlener, stelt de beleggersvereniging.

De VEB houdt ook Imtech en zijn commissarissen aansprakelijk voor de beleggersschade, vanwege “misleidende communicatie en onbehoorlijk bestuur’’. Imtech en accountant KPMG is om verdere opheldering gevraagd. “De vraag rijst waarom dat afgelopen maanden gebeurde terwijl de misleiding en administratieve en financiële chaos zich al veel langer voltrok. Het is aan de accountant daar opheldering over te verschaffen.” De VEB wil in eerste instantie tot een schikking zien te komen. Als dat niet lukt wordt een gang naar de rechter gemaakt.

Afboeken

De afgelopen maanden verdampte ruim 800 miljoen euro aan beurswaarde van de technisch dienstverlener. Imtech moest honderden miljoenen afboeken op projecten in Polen en Duitsland. Die bleken voor te hoge bedragen in de boeken te staan. Het concern stelde volgens de beleggers dat het in Duitsland dankzij het “toevoegen van techniek” marges van 6 tot 7 procent kon maken, in plaats van de 4 à 5 procent die “normale” werktuigbouwkundige en elektronische bedrijven in de boeken schreven. De beloofde marges zijn volgens de beleggers echter nooit behaald.

Woordvoerder Jeroen Leenaers van Imtech laat weten de brief van de VEB te hebben ontvangen. “We zijn hem aan het bestuderen.” Leenaers stelt dat de claim niet als een verrassing kwam. “Dit kun je verwachten als de beurskoers op een dergelijke manier onderuitgaat.”

Van der Bruggen en Gerner waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel