nieuws

Asscher pakt schijnconstructies en uitbuiting hard aan

bouwbreed

Asscher pakt schijnconstructies en uitbuiting hard aan

Werkgevers die werknemers inzetten via schijnconstructies om onder meer minder loon, belasting of lagere premies te betalen, worden hard aangepakt.

Dat schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. De handhaving van wettelijke regels wordt uitgebreid met 35 inspecteurs. “Voor gelijk werk moeten gelijke arbeidsvoorwaarden gelden. Dit geldt voor werknemers uit Nederland en ook voor werknemers uit het buitenland die hier werken”, vindt Asscher. Hij wil onder meer voorkomen dat werkgevers buitenlandse werknemers het minimumloon vooral als onbelaste onkostenvergoeding betalen. Daarnaast wil hij ketenaansprakelijkheid invoeren voor de loondoorbetaling. Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt dan verantwoordelijk voor de loonbetaling.

Verder zal de Inspectie SZW speciale cao-teams gaan inzetten die sociale partners gaan bijstaan bij de privaatrechtelijke handhaving van de cao’s.

Reageer op dit artikel