nieuws

‘Wapening niet boven 50 kilo en mechanisch verplaatsen’

bouwbreed Premium

De Vereniging Wapeningsstaal Nederland (VWN) adviseert in één adem delen van wapening niet boven 50 kilo te ontwerpen en niet handmatig, maar mechanisch te verplaatsen.

Dat staat in artikel 1 van de Richtlijn arbovriendelijk wapeningsontwerp, die door de Betonvereniging onder de aandacht wordt gebracht van constructeurs. Het lijkt tegenstrijdig, want delen boven 50 kilogram moeten mechanisch verplaatst worden, terwijl delen tot 25 kilo door één man en tot 50 kilo door twee man gedragen mogen worden. Maar de VWN legt uit, dat de verleiding moet worden weggenomen om ook delen met een gewicht boven 50 kilo handmatig te verwerken.

Ontwerp open constructies, goed beloopbaar (mazen niet wijder dan 150 bij 150 millimeter), met standaard netten. Voorkom dat wapening horizontaal moet worden ingeschoven in gesloten beugels. Ontwerp bij voorkeur zonder ponswapening, mechanisch plaatsen van een dwarskrachtrecht en inschuiven van bovenwapening levert minder fysieke belasting op. Dat zijn enkele van de aanbevelingen u it de Richtlijn.

Reageer op dit artikel