nieuws

Vraag naar logistieke ruimte neemt komende tijd flink toe

bouwbreed

Europese retailers hebben in de komende vijf jaar behoefte aan 25 miljoen vierkante meter extra logistieke ruimte. Dit blijkt uit het rapport ‘A new logistics real estate landscape’ van Jones Lang LaSalle.

De vraag komt voort uit levering aan fysieke winkels, maar vooral ook door meer online verkopen. Nu de online verkoop in de eerste helft van dit decennium naar verwachting bijna zal verdubbelen, neemt de behoefte aan opslagruimte toe. Internetwinkelen vraagt zowel om megalocaties van ruim 100.000 vierkante meter als om gespecialiseerde distributiecentra en kleinere, lokale leveringspunten.

Jones Lang LaSalle stelt in zijn rapport dat ongeveer 3 miljoen vierkante meter gespecialiseerde ruimte nodig zal zijn voor e-fulfilment. Dit zijn afhandelcentra die zich uitsluitend richten op opslag, ontvangst en verwerking van online aankopen.

Nog eens 22 miljoen vierkante meter is nodig voor herbevoorrading. Dit ondanks het feit dat retailers steeds vaker overgaan op een geïntegreerde ‘omni-channel’-strategie. Hierbij doen klanten aankopen in de winkel, online of via de mobiele telefoon en laten deze thuisbezorgen of ze halen ze op in de winkel of bij speciale leveringspunten.

In 2016 zal naar verwachting ruim 10 procent van alle verkopen in Europa in de categorie online retail vallen. Dit leidt tot een verandering in de manier waarop goederen door retailers worden gedistribueerd en geleverd. De vraag naar mega-afhandelcentra en hubs waar pakketten worden verwerkt zal stijgen, evenals de vraag naar magazijnen waar robots worden ingezet voor order­picking.

Reageer op dit artikel