nieuws

Vitens ziet af van legionellachip

bouwbreed

Vitens heeft besloten zijn legionellachip voorlopig niet op de markt te brengen. Het drinkwaterbedrijf zegt het wettelijke kader te missen om er een handelsproduct van te kunnen maken. De chip meet in vier uur of het aantal legionellabacteriën in het water een risico vormt. De chip meet niet de hoeveelheid kolonievormende (kve) eenheden. De wettelijke […]

Vitens heeft besloten zijn legionellachip voorlopig niet op de markt te brengen. Het drinkwaterbedrijf zegt het wettelijke kader te missen om er een handelsproduct van te kunnen maken. De chip meet in vier uur of het aantal legionellabacteriën in het water een risico vormt. De chip meet niet de hoeveelheid kolonievormende (kve) eenheden. De wettelijke norm schrijft die bepaling wel voor. Een hoeveelheid van meer dan 100 kve per liter wijst dan op een besmetting van het water. De Drinkwaterwet en de bijbehorende Drinkwaterregelingen houden deze kwantitatieve normen in stand. Voor Vitens is daarmee de hoop vervlogen dat de legionellachip door middel van een ministerieel besluit onderdeel gaat uitmaken van de Drinkwaterwet. Vitens zegt de chip nu zelf te gaan gebruiken om legionella te kunnen aantonen. Het drinkwaterbedrijf begon in 2008 met TNO het gezamenlijke bedrijf Legyon dat de legionellachip als de nieuwe standaard op de markt moest brengen.

Reageer op dit artikel