nieuws

Verzet tegen 28 camera’s bij fabrikant wapeningsstaal

bouwbreed Premium

W apeningsstaalbedrijf BCS uit Hoogeveen houdt met 28 camera’s zijn werknemers in de gaten. Vakbond FNV Bondgenoten eist dat de camera’s vanmiddag weg zijn.

De camera’s zouden er zijn voor de veiligheid van de werknemers. Tegen de vakbonden zou de directie van BCS (Buig Centrale Steenbergen) gezegd hebben dat alleen achteraf naar beelden gekeken gaat worden. BCS is een dochterbedrijf van staalgigant Arcelor Mittal.

Volgens de vakbond is dat een “kulargument”. De werknemers zouden geen gebrek aan veiligheid ervaren.

De tachtig werknemers van BCS willen dat het bedrijf de videocamera’s weghaalt bij hun werkplekken.

De 28 camera’s hangen in de kantine, bij de werkplekken in de productiehal en buiten de hal. Waarom het b edrijf het noodzakelijk acht de camera’s toch de handhaven, is onduidelijk. “Geen commentaar”, reageert een woordvoerder van het be drijf.

Privacywetgeving

Arcelor Mittal werkt bij andere bedrijven ook met camera’s. Zo wordt er bij een warmwalserij in productiecabines meegekeken. Ook kunnen onderhoudsmonteurs zo de oorzaak van bepaalde storingen beter onderzoeken.

Het is niet verboden om dit soort apparaten op de werkplek te hangen. Wel moet er een noodzakelijk belang zijn om ze te plaatsen. Dat belang moet afgewogen worden tegen de rechten van werknemers. De privacywetgeving moet daarbij in acht worden genomen. Volgens FNV Bondgenoten heeft het staalbedrijf de camera’s maandag “tot nader order” uitgezet.

Reageer op dit artikel