nieuws

UWV brengt bouwvacatures Duitsland in kaart

bouwbreed Premium

Het UWV Werkbedrijf in Doetinchem gaat samen met het arbeidsbureau Agentur für Arbeit onderzoeken of er in Duitsland banen zijn die ingevuld zouden kunnen worden door werkloze Nederlandse bouwvakkers.

“Binnen twee weken hopen we een eerste indicatie te hebben van eventueel beschikbare banen in de bouw”, zegt Henk Korten, senioradviseur van het UWV Werkbedrijf tegen De Gelderlander. Aanleiding voor het onderzoek is een oproep van burgemeester Henk Aalderink van de Achterhoekse gemeente Bronckhorst. Hij stelde begin februari in een interview met Omroep Gelderland voor om bouwvakkers met bussen naar Keulen te brengen. In de Duitse stad – zo’n twee uur rijden van Doetinchem – is volgens de burgemeester namelijk behoefte aan zeker duizend bouwvakkers.

Lokale werkgevers- en werknemersorganisaties uitte direct kritiek op de plannen van de burgemeester. Deze zouden onuitvoerbaar zijn vanwege de “afwijkende regelgeving” in Duitsland. “Goedkoop scoren”, volgens Bob Heij van FNV Bouw. “Want uitvoerbaar is het natuurlijk niet. Wil de burgemeester dwang toepassen? Veel succes, dan moet hij maar een uitzendbureau beginnen.” Steun voor het plan kwam er van Bouwend Nederland Regio Oost. Voorzitter Hans Siep stelde in De Gelderlander dat “de Duitse economie, ook in de bouw, veel beter draait dan de Nederlandse”. Problemen omtrent regelgeving ziet hij ziet. Grote bouwers als Ten Brinke Bouw en de WBC Bouwgroep werken volgens Siep al jaren in Duitsland.

Het UWV Werkbedrijf gaat nu toch eens over de grens kijken. “Daarbij richten we ons op de aangrenzende gebieden in Duitsland maar ook tot de regio tot aan Keulen toe”, licht adviceur Korten toe.

Het Agentur für Arbeit in Keulen liet eerder weten dat er in en rond de Duitse stad geen duizend banen beschikbaar zijn voor bouwvakkers. Volgens het arbeidsbureau kent de regio in totaal 5800 werklozen. Specifieke bouwcijfers ontbreken.

Reageer op dit artikel