nieuws

‘Uitvoering vloerisolatie met polyurethaan kan fout gaan’

bouwbreed

Als de mengverhouding tussen de samenstellende stoffen niet juist is, kan het aan de onderzijde isoleren van een bestaande vloer met polyurethaan (pur) fout gaan.

Bij het mengen van di-isocyanaat, polyol en verharder zal het lang duren voordat de isolatie is uitgehard. Het materiaal blijft dan nog gassen afgeven die tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Dat stelt het pur-verwerkende bedrijf Frythermo uit Franeker. Het schuim kan aangebracht worden met een hydraulische of een luchtdrukmachine. “Het is bekend dat problemen kunnen ontstaan met de verhoudingen bij een luchtdrukmachine”, aldus Frythermo.

Het bedrijf verwijst naar antwoorden van het ministerie van Binnenlandse Zaken op eerder gestelde Kamervragen. Er zijn strenge richtlijnen voor het aanbrengen van gespoten pur-isolatie. Het materiaal zou geen negatieve gevolgen voor de volksgezondheid kunnen hebben. Minister Blok heeft onlangs in de Tweede Kamer laten weten dan ook geen verbod op het gebruik van pur-isolatie te willen afkondigen.

De discussie over gespoten polyurethaanisolatie is opgelaaid doordat het expertisecentrum ECEM van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem een volledig verbod bepleit. Volgens internist Louis Verschoor en chemicus Atie Verschoor, beiden verbonden aan het ECEM, “kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden”. Dat geldt volgens beiden niet alleen voor de bewoners van huizen die een behandeling met pur-schuim krijgen. Ze stellen tevens dat tot 30 procent van de verwerkers te maken krijgt met “steeds heftiger reacties op steeds kleinere hoeveelheden isocyanaat”.

Reageer op dit artikel