nieuws

Strabag: Grootste problemen Europese bouw achter de rug

bouwbreed

Strabag SE verwacht dat de bouw in Europa de grootste problemen achter de rug heeft. Momenteel zijn weliswaar nog enkele rimpelingen te zien maar grote negatieve uitschieters liggen volgens het Duits-Oostenrijkse bouwconcern niet in de lijn van de verwachtingen.

Hoewel Strabag zijn definitieve jaarcijfers pas op 30 april publiceert, durft bestuursvoorzitter Hans Peter Haselsteiner al wel te zeggen dat zijn concern net als vorig jaar afkoerst op een omzet van 14 miljard euro. Van het geld wordt 5,8 miljard euro in het noordwesten van Europa verdiend en 5 miljard in het oosten en zuiden.

De rest van de geldstroom komt uit overig internationaal werk en bijzondere specialismen. De krimp waarmee Strabag in Polen te maken heeft, wordt gecompenseerd door hogere inkomsten uit tunnelbouw, internationale werken en de aantrekkende Oostenrijkse utiliteitsbouw. Bruto (ebit) rekent Haselsteiner dit jaar op een winst van zeker 260 miljoen euro.

Afgelopen jaar daalde bij Strabag de omzet met 2 procent tot 14 miljard euro. Haselsteiner spreekt van een constante prestatie. “In Polen is de sterke groei tot een einde gekomen. De afname hebben we kunnen compenseren met groei in Duitsland en infrawerk uit Roemenië.”

Strabag (74.000 medewerkers) is het nieuwe jaar begonnen met voor 13,2 miljard euro aan werk in portefeuille. Het orderboek is slechts een procent dunner dan begin 2012. In Oost-Europa werd een reeks grote werken voltooid waardoor de orderportefeuille 7 procent aan waarde verloor (4,3 miljard euro). In het noordwesten van Europa stabiliseerde de ordervoorraad op 4,8 miljard euro.

Reageer op dit artikel