nieuws

Sterke banengroei door zonne-energie

bouwbreed

Het aantal banen in de zonne-energiesector zit in de lift. Eind vorig jaar telde de branche 1500 arbeidsplaatsen. Dat aantal zal in 2050 zijn gegroeid tot 40.000.

Vooral installatiesector profiteert van toename

Dat blijkt uit een rapport van onder meer Alliander, DNV Kema, ECN en Sun Projects. De toename van het aantal banen geldt vooral voor bedrijven die zonnepanelen installeren, onderhouden en ontwikkelen. De fabricage van zonnepanelen gebeurt bijna helemaal in het buitenland.

Het afgelopen jaar is er 260 megawattuur zonnestroom geproduceerd, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Barrières

De forse groei van zonnestroom is volgens de onderzoekers het gevolg van de sterke prijsdaling van zonnepanelen en het “in toenemende mate wegvallen van barrières” voor consumenten om zelf zonnestroom op te wekken. Zo is begin 2013 voor naar schatting 60 procent van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven het punt bereikt dat het zonder subsidie voordeliger is om elektriciteit op te wekken met eigen zonnepanelen dan elektriciteit van een leverancier te betrekken. Een gemiddeld Nederlands gezin is al sinds eind 2011 voordeliger uit met zonnepanelen, ook zonder de subsidie die sinds juli 2012 beschikbaar is.

De toename van de vraag naar zonnepanelen trekt ook “branchevreemde” ondernemers naar de sector, merkt Michel Wijbrands, beleidsmedewerkers technologie bij Uneto-VNI. “Glazenwassers die zonnepanelen gaan aanbieden bijvoorbeeld. Daar kun je vraagtekens bij zetten. Het zorgt er echter wel voor dat er in een aantal gevallen slechte producten op de markt komen.”

De brancheorganisatie pleitte er vorige maand voor dat de Voedsel- en Warenautoriteit zijn controles op de zonnepanelenmarkt gaat verscherpen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels