nieuws

Steigerloos bouwen dankzij slim me verankering

bouwbreed

Ranke witte lijnen sieren straks de gevels van het 400 meter lange appartementencomplex Cortinghborg in Groningen. De kopse kanten van de galerijen en balkons kunnen met het nieuwe IDock-systeem strak tegen elkaar worden gezet. Bovendien zijn ze binnen 48 uur beloopbaar, waardoor steigers overbodig zijn. Ook de woontoren van vijftien verdiepingen wordt steigerloos gebouwd.

De eis van architect Diederendirrix uit Eindhoven was simpel: kaarsrechte witte lijnen. Maar de uitvoering van een appartementenflat en -toren in Groningen had de nodige voeten in de aarde. BAM Woningbouw Noord kwam uit bij het IDock-systeem van Schöck Nederland. De aannemer bevestigt in totaal 715 prefab-elementen stuk voor stuk in recordtempo. Met dank aan een nieuw type verankering en een zelf ontwikkelde schraag, waarmee de balkons en galerijen nauwkeurig kunnen worden gesteld.

Niet alleen de relatief lage kosten, maar ook de eenvoudige manier van werken, gaven de doorslag in het Cortinghborg-project, dat in tunnelbouw wordt uitgevoerd. “Het is bijzonder moeilijk om een prefabelement direct in een tunnelsysteem aan te storten, ook al omdat in Groningen het prefabelement in wit beton wordt uitgevoerd”, vertelt projectleider Dirk de Valk, hoofd productie van BAM Woningbouw Noord.

“Als je de balkons tegelijk met de ruwbouw stort, zitten ze bij het trekken van de tunnelelementen in de weg. Een alternatief, het aanbrengen en zelfs verbreden van een console als ondersteuning van de balkons en galerijen, was ook moeilijk. Binnen zes minuten takelen we nu een balkon of galerij – inclusief het definitieve hekwerk – op zijn plek.”

Het prefabelement van 4,5 of 8 ton ligt dan op de schraag, die aan de ruwbouw is bevestigd. BAM-medewerkers Anne Klompmaker en Mark Scheepstra bedachten het systeem. Met staalbouwer Ensel uit Dokkum en constructeur Romkes uit Joure is de ondersteuning geperfectioneerd. Uitgangspunten van het ontwerp waren voldoende stelmogelijkheden voor de prefabelementen en veilig werken.

Het frappante van het IDock-systeem, zoals De Valk het omschrijft, is de vooraf aangebrachte verankering in de prefabelementen. Aan het uiteinde is de wapeningsstaaf omgezet in de vorm van een haak, die in de vooraf geprofileerde vorm in de betonvloer wordt gehaakt. Het gaat om een zwaluwstaartvormige sparing die voor de verbinding en verankering zorgt. De Duitse fabrikant heeft speciale sparingselementen die zorgen dat de vorm in de betonvloer precies past. De geribbelde vorm van de elementen zorgt voor extra hechting van de gietmortel, die Schöck in samenwerking met gietmortelproducent Cugla ontwikkelde. Volgens projectleider De Valk voelt het goed aan. “Als ik er over heen loop, trilt het minder dan op andere balkons of galerijen”, maar BAM blijft de sterkte van zowel beton als gietmortel testen.

De Valk is blij met de controle van Schöck op de bouwplaats zelf. Bij elke handeling die de bouwvakkers voor de eerste keer uitvoerden, liep een Schöck-medewerker mee. Momenteel komt hij elke twee weken langs om verbindingen en werkzaamheden te controleren. “Als opdrachtgever hebben we daar ook om gevraagd. Schöck moet aantonen dat het product goed is.’’

De tijdwinst op de bouwplaats wordt deels opgeslokt door de voorbereiding, want die was relatief lang en intensief. Niet alleen voor de BAM-medewerkers was de werkwijze met het IDock-systeem nieuw, maar ook voor de vlechters, die rondom de sparingselementen zorgvuldig moeten wapenen. Speciaal voor het Groninger project maakte BAM daarom een filmpje, waarin alle handelingen driedimensionaal te zien zijn. “We hadden eerst vijftien tekeningen met allerlei kleurtjes liggen, die de werkwijze moesten verduidelijken, maar zoiets is toch moeilijk uit te leggen. Het filmpje hebben we aan de voorlieden laten zien en zij waren reuze enthousiast.’’

Binnen 48 uur beloopbaar

De vijftien verdiepingen tellende toren en 400 meter lange appartementenflat in het project Cortinghborg in Groningen worden steigerloos gebouwd. BAM Woningbouw Noord bouwt de 169 appartementen als uit een doos dankzij het IDock-systeem, dat de mogelijkheid biedt balkons en galerijen bijna letterlijk aan de ruwbouw te haken. De prefabelementen zijn binnen 24 tot 48 uur na het aangieten van de verankering beloopbaar. Zodra de eerste verdieping van balkons met hek zijn voorzien, kunnen de geprefabriceerde hsb-gevelelementen met aluminium kozijn en glas direct op hun plek worden gehangen.

Reageer op dit artikel