nieuws

Schaatsen op zelfsmerende platen van kunststof

bouwbreed Premium

Niet alleen op ijs kun je schaatsen, ook op wrijvingsarme kunststof. Het idee komt uit de bouwwereld, maar de uitwerking is wat anders.

Een materiaal of een bepaalde werkwijze uit de bouwwereld kan de inspiratie vormen voor een toepassing op een heel ander gebied. Bijvoorbeeld voor een zogeheten non-frozen ice-floor , een schaatsvloer die niet uit ijs bestaat, maar is opgebouwd uit vloerplaten van kunststof. Met als groot voordeel dat er geen vriesinstallatie nodig is. “Onze schaatsvloer is gebaseerd op de kunststof platen waarop brugdelen kunnen bewegen als ze uitzetten of krimpen”, laat Wim van de Beld, directeur/grootaandeelhouder van de Betech-groep, weten. “Voor die oorspronkelijke toepassing wordt een oliegevulde kunststof gebruikt, met zelfsmerende eigenschappen. Die olie zweet er op den duur uit, zodat de platen na een aantal jaar moeten worden vervangen. Voor een schaatsvloer zijn ze niet geschikt, maar ze inspireerden ons wel tot het ontwikkelen van onze Art-Ice-schaatsvloeren.” Deze vloeren worden al een paar jaar over de gehele wereld verkocht, met China en Rusland als grootste afnemers. De glijcapaciteit ligt op 97 procent van die van kunstijs. In de praktijk worden ze vooral gebruikt voor ijshockey, kunstrijden op de schaats en recreatieschaatsen. Ook in Nederland zijn ze te huur. Voor hardrijden op de schaats worden kunststofvloeren niet of nauwelijks ingezet.

Begin dit jaar leverde Art-Ice – onderdeel van Betech Kunststoffen – de eerste schaatsvloer van een nieuwe generatie, gebaseerd op een recent octrooi van het bedrijf. Van de Beld: “Het gaat met name om een verandering van het proces, een verdere verbetering om de smerende stof binnen in de kunststofplaat te houden. In de oude versies ging die stof er op den duur toch uit, waardoor je de plaat moest behandelen om die vloeistoffen erin te houden. Dat is in de nieuwe versie niet meer nodig. Het verschil is ook te zien, want eerst ging het om een egaal witte plaat, maar nu zie je blauwe vlokken in het materiaal. Dat is het smeermiddel dat zit opgesloten in de holtes van de kunststof.”

Voor de productie van de vloerplaten wordt het kunststof dragermateriaal (ultrahogedichtheidpolyetheen) vermengd met schuimvormende stoffen, smeermiddel (bijvoorbeeld polydimethylsiloxaan) en stoffen met een brandvertragende werking. Bij het in een matrijs persen van dit mengsel treedt een schuimvernetting op waarbij het smeermiddel in de ontstane holtes komt. De standaardvloerplaten meten een bij 2 meter en worden in verband gelegd. De onderlinge koppeling gebeurt door zwaluwstaartachtige verbindingen. “Er zijn meer leveranciers van kunststof platen waarop je kunt schaatsen, maar iedereen moet er regelmatig nieuw glijmiddel op smeren. Wij zijn de enigen die dat niet hoeven te doen,” aldus Van de Beld.

Reageer op dit artikel