nieuws

Personeel Prins blijft ‘knokken voor behoud’

bouwbreed

Het personeel van Prins Dokkum blijft zich verzetten tegen de sluiting van de fabriek. De staking bij de geleiderailproducent ging gisteren de vierde dag in. “We blijven knokken voor het behoud van de fabriek”, zegt bestuurder Frans Strolenberg van CNV Vakmensen

Van onze redactie economie

Het Noorse Saferoad, dat Prins Dokkum in 2010 overnam, wil de fabriek in juni sluiten. De stalen verkeersveiligheidssystemen van het bedrijf worden vanaf dat moment bij de Duitse en Poolse vestigingen geproduceerd. De sluiting kost 34 van de veertig werknemers hun baan. Volgens vakbondsman Frans Strolenberg is de sluiting “nergens voor nodig”. “Prins Dokkum is een winstgevend bedrijf en presteert binnen Saferoad bovengemiddeld. De Noren helpen een goed draaiend bedrijf om zeep. De werknemers zijn hier terecht ontzettend kwaad over.”

De directie van Prins Dokkum was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Directeur Herman Odijk zei eerder in deze krant dat de Friese fabriek verlieslijdend is. Het afgelopen jaar draaide het bedrijf met een omzet van circa 18 miljoen euro 600.000 euro verlies. “De eerste zes maanden van dit jaar gaan we een vergelijkbaar bedrag verliezen.”

Het personeel van het bedrijf, gesteund door vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen, verzet zich hevig tegen de sluiting. Ook de partners van de werknemers roeren zich. “Ze hebben een petitie aangeboden aan de directie, handtekeningen verzameld en naar Noorwegen gestuurd en de Noorse directie bestookt met e-mails.”

Als de sluiting van de fabriek toch doorgaat, moet er in elk geval een goed sociaal plan komen, vinden de vakbonden. En dat is er vooralsnog niet. De directie van het bedrijf zet in op een sociaal plan drie maanden een aanvulling op de WW geven. De bonden eisen echter de werknemers, die in veel gevallen twintig à dertig jaar bij het bedrijf in dienst zijn, per dienstjaar één maandloon mee. Dit zou het bedrijf volgens directeur Odijk drieënhalf miljoen euro kosten. “Dat geld hebben we niet.”

Volgens Strolenberg heeft het bedrijf een eerder bod, een aanvulling van vijftien maanden op de WW-uitkering, inmiddels weer ingetrokken. “Uit narrigheid over de staking”, denkt de vakbondsman. “De directie was daar kennelijk zo boos over, dat we nu weer op drie maanden zitten.”

De directie van Prins Dokkum en de vakbonden gaan volgende week opnieuw in gesprek.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels