nieuws

Overheid moet private initiatieven steunen

bouwbreed

De overheid moet private initiatieven ondersteunen die zijn gericht op het oppeppen van probleemwijken zoals de Bijlmermeer in Amsterdam. Dat stelt Frank Wassenberg in zijn proefschrift ‘Large housing estates: ideas, rise, fall and recovery. The Bijlmermeer and beyond.’

“De tijden van grootschalige ingrepen zijn voorlopig voorbij”, concludeert Wassenberg. “Faciliteer en stimuleer private initiatieven van burgers en marktpartijen.” Het serieus nemen van lokale initiatieven gericht op het verbeteren van de ruimtelijke ordening kan onder meer welvarende bewoners ervan weerhouden naar elders te vertrekken.

In dat verband juicht hij het aanbieden van kluswoningen in de Bijlmerflat Kleiburg toe. Daar kunnen particulieren tegen relatief lage prijs een verwaarloosde flatwoning kopen op voorwaarde dat ze zelf een vaak ingrijpende verbouwing voor hun rekening nemen. Zulke initiatieven kunnen ook elders vrucht afwerpen, stelt de promovendus. Bijvoorbeeld in Rotterdam Zuid. Weliswaar zijn die niet een op een te vergelijken met de Bijlmermeer, maar wel hebben ze te maken met vergelijkbare problemen zoals verwaarloosde huizen, een verpauperd straatbeeld en daardoor een negatief imago. Met als gevolg dat de animo om uit de wijk te vertrekken groot is, terwijl er weinig belangstelling is om er te gaan wonen.

Om zulke wijken weer in het gareel te krijgen, denkt Wassenberg niet uitsluitend aan verkoop van kluswoningen. Ook het mixen van functies en het stimuleren van verschillende vormen van eigendom, zijn volgens hem eveneens belangrijk om onaantrekkelijke woonwijken een impuls te geven.

Ook adviseert hij fysieke verschillen binnen het gebied te vergroten en het doen van investeringen op gezichtsbepalende plekken. In zijn dissertatie wijst Wassenberg op een paradox. Aan het ontwerp van grootschalige woonwijken als de Bijlmermeer is door onder meer stedenbouwkundigen en architecten veel aandacht besteed, zonder dat dit leidde tot aantrekkelijke buurten. “Het mag op zijn minst opmerkelijk worden genoemd dat de best doordachte stedenbouw heeft geleid tot misschien wel de grootste probleemwijken ooit”, zo schrijft hij in zijn proefschrift waarop hij op 12 maart promoveerde aan de TU Delft.

Reageer op dit artikel