nieuws

Over de grens

bouwbreed

Af en toe is het goed om eens een aantal dagen in het buitenland te vertoeven. In de eerste plaats biedt het de gelegenheid om het eigen land eens met enige distantie te aanschouwen en in de tweede plaats kun je zien hoe het in het buitenland gaat. Welaan, een bezoek aan Engeland leert dat […]

Af en toe is het goed om eens een aantal dagen in het buitenland te vertoeven. In de eerste plaats biedt het de gelegenheid om het eigen land eens met enige distantie te aanschouwen en in de tweede plaats kun je zien hoe het in het buitenland gaat.

Welaan, een bezoek aan Engeland leert dat politieke domheid geen exclusief Nederlands product is. Net als in ons land ligt ook daar de koopwoningenmarkt op z’n gat. En net als hier proberen politici, in dit geval de Chancellor of the Exchequers, de minister van Financiën dus, George Osborne, iets te doen.

Hij wil 5,4 miljard pond direct geld en 130 miljard pond aan garanties steken in het op gang brengen van de hypothekenmarkt. De uitwerking lijkt simpel. Kopers moeten zelf 5 procent eigen geld meebrengen. De overheid garandeert de resterende 95 procent en leent de kopers 15 procent. Banken hoeven dus maar 80 procent te financieren, waardoor het risico voor hen gering is, zeker in combinatie met de staatsgarantie.

Zoals overal ter wereld staan ook in Engeland volop criticasters klaar om het plan volledig af te kraken. Het zal leiden tot stijgende huizenprijzen, is de meest gehoorde kritiek. Een beetje dezelfde kritiek die de hypotheekrenteaftrek in Nederland heeft gekregen.

Afgezien van die kritieken lijkt dankzij deze blik in het buitenland het woonakkoord in Nederland nog dommer dan aanvankelijk gedacht. Zo is de Blok-hypotheek een schoolvoorbeeld van hoe we er in ons land altijd weer in slagen simpele zaken ingewikkeld op te lossen.

In dit licht is het, wederom vanuit het buitenland gezien, ongelooflijk dat nog 51 procent van de bevolking in Nederland vertrouwen heeft in het kabinet, zoals het Sociaal-Cultureel Planbureau heeft onderzocht. Meer dan de helft van de bevolking heeft dus niet in de gaten dat het huidige kabinet de economie alleen maar remt in plaats van op gang brengt.

Een lichtpuntje is hooguit Dijsselbloem, onze eigen minister van Financiën, die anders dan zijn partijgenoot en voorganger Wouter Bos genoeg heeft van het steunen van foute bankiers met belastinggeld. Er is dus nog hoop.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels