nieuws

Nieuwe website moet inzicht geven in oerwoud analyseregels voor projecten

bouwbreed

De maatschappelijke kosten- en batenanalyse (mkba) wordt een steeds belangrijker instrument in het beslissen over bouwprojecten. Toch bestaat blijkt het moeilijk om er duidelijke informatie over te vinden. TU Delft-onderzoeker Niek Mouter wil daar met een nieuwe website verandering in brengen.

De maatschappelijke kosten- en batenanalyse (mkba) krijgt een steeds grotere rol bij de beslissing om een project wel of niet door te laten gaan. Toch is het voor projectontwikkelaars, beleidsambtenaren en burgers die er voor de eerste keer mee te maken krijgen moeilijk om de weg te vinden in het woud van economische termen, aannames en kengetallen.

Niek Mouter, onderzoeker aan de TU Delft: “Op internet is het tot op heden erg lastig om documenten te vinden die de belangrijkste informatie over de mkba beknopt weergeven.”

Met een website kan helderheid komen in het oerwoud dat de mkba nu is, meent hij. “Hiermee willen we mensen die meer willen weten binnen een half uurtje wegwijs maken.”

De website is een samenwerking van onder andere TU Delft en Platform 31. De bedoeling is de site te blijven aanvullen. “Het is een project van de praktijk, voor de praktijk. We willen dat gebruikers hun eigen ervaringen via de site delen. Zo kan straks een wethouder lezen hoe een collega van een andere gemeente is omgegaan met het instrument.”

Bezoek de site mkba-informatie.nl

Reageer op dit artikel