nieuws

Nieuw schaatscomplex in Zoetermeer

bouwbreed

Tussen Zoetermeer en Bleiswijk verrijst over drie jaar een 200 miljoen euro kostend multifunctioneel schaatscomplex. Althans, dat hopen initiatiefnemers Dura Vermeer, Siemens en Royal Haskoning. “Het is wel noodzakelijk dat we de tender van de KNSB en NOC*NSF winnen”, zegt projectleider Frank Heijerman van Dura Vermeer.

Twee 400 meter-ijsbanen, een medisch centrum, een hotel en innovatieve bedrijven. Dit wordt opgenomen in het sportcomplex Transportium, dat gebouwd gaat worden langs de A12 tussen Zoetermeer en Bleiswijk. “Een project van internationale allure”, verzekert projectleider Heijerman. “Het is meer dan een sportcentrum. Er komen ook ruimten voor ondernemers, wetenschappelijke instituten en gezondheidszorg.”

Projectleider Heijerman is vanaf de start bij het project betrokken. “Ik werd door KNSB gewest Zuid-Holland gevraagd om in mijn vrije tijd mee te denken over een schaatsbaan in de regio. Dit is het geworden.” Later sloten Dura Vermeer, Royal Haskoning en Siemens aan. “Nu ligt er een solide businesscase”, stelt de projectleider. Financiële details daarover houdt hij liever voor zich. “Die hebben we ook nog niet helemaal in beeld. Maar de basis is dat we de kosten met de exploitatie terugverdienen.”

Dat moet kunnen, verwacht de projectleider. “Er zijn al drie technische bedrijven – ik mag nog geen namen noemen – die zich bij ons aangesloten hebben.”

Financiers zijn nog niet aangetrokken. “Er zijn voorzichtig wat gesprekken gevoerd en men is enthousiast.” Het doorgaan van het project is echter afhankelijk van de tender voor een sportaccommodatie van de KNSB en NOC*NSF (zie kader).

Financiers

ls de sportorganen kiezen voor Zoetermeer, gaat de projectleider op zoek naar financiers. “Komt die steun er niet, dan zal het een moeilijk verhaal worden. De steun van die organisaties brengt nogal wat met zich mee. Je wordt topsportlocatie. Dat hebben we wel nodig, wil dit een kans van slagen hebben.” Ook belangrijk is de komst van station Bleizo. Dat station is al deels opgeleverd, maar er stoppen nog altijd geen treinen. “Daarover zijn we al in gesprek met de gemeente.”

Als alles meezit start de bouw van het complex eind 2014. “De eerste van de twee ijsbanen kunnen we in 2016 of 2017 opleveren.” Het complete complex, met een dakoppervlak van 6,5 hectare, wordt naar verwachting medio 2007 opgeleverd. “Maar ook dat hangt af van het besluit van de KNSB en NOC*NSF.

Reageer op dit artikel