nieuws

Multinationale bouwers blijven overeind

bouwbreed

De grote Europese bouwers boeren goed. Hun aanwezigheid op diverse markten en in verschillende werelddelen helpt hen soepel door de crisis.

Hogere omzetten, hogere of in elk geval flinke winsten en uitstekend gevulde orderportefeuilles. Een zware markt in Europa die nauwelijks gevolgen lijkt te hebben voor de cijfers en ook steeds meer wordt gecompenseerd door goede resultaten elders in de wereld. En, opvallend genoeg, soms zelfs positieve opmerkingen over de bouw in ons land.

Dat is het beeld dat naar voren komt uit de jaarcijfers van de grote internationale bouwconcerns in Europa. Zij noemen allemaal de Europese crisis en de zware economische omstandigheden in ons werelddeel maar dat lijkt weinig invloed te hebben op de werkelijke gang van zaken. Zo ging bij nummer één Vinci de omzet met 4,5 procent omhoog naar 38,6 miljard. Frankrijk neemt daarvan nog altijd meer dan 60 procent voor zijn rekening, maar Vinci meldt daarnaast een groei met 8 procent elders in West-Europa.

Opvallend is dat de groeiende energietak wel te lijden heeft in de Zuideuropese crisislanden maar juist een sterke toename meldt in ons land en België. Wat bouwen betreft stelt Vinci ook dat de situatie in ons land ‘stabiel’ is.

Met betrekking tot de bouwtak zijn de collega’s van Bouygues ook voor een goede 70 procent afhankelijk van Europa. Maar ook dit concern zag de groepsomzet met 3 procent toenemen naar 30,7 miljard, terwijl de bouwdivisie 9 procent groeide naar 10,6 miljard. Deze Fransen realiseren internationaal onder meer de hoogste toren van Thailand, een treintunnel in Australië, een groot stadion in Canada, wegenonderhoud in Londen en zelfs een luxe hotel op Cuba.

Wat omzet betreft nestelt het Spaanse Grupo ACS zich met 38,4 miljard gemakkelijk in de top drie. Die omzet groeide met 35 procent, maar dat is vooral te danken aan de verdere consolidatie van Hochtief. Onder aan de streep bleef er nog altijd 702 miljoen aan nettowinst over, want echter wel 10 procent minder is op jaarbasis. Grupo ACS haalt tegenwoordig net 10 miljard omzet uit Europa, evenveel uit de VS maar bijna 16 miljard uit Azië/Pacific. In zowel dat laatste werelddeel als in de VS werd ook 70 procent groei genoteerd. “Om de onderneming verder te versterken gaat Grupo ACS door met de internationalisering om uiteindelijk in alle groeimarkten aanwezig te kunnen zijn.”

De grootste Britse bouwer Balfour Beatty wordt eveneens steeds minder Europees. Balfour Beatty komt op een omzet van omgerekend 12,6 miljard euro, een procent minder dan vorig jaar, waarbij die omzet op de thuismarkt verder inzakte. “De overheidsbezuinigingen raken de Britse bouw hard.” De winst daalde eveneens, wat grotendeels te wijten is aan de spooractiviteiten op het Europese vasteland. Die enige overgebleven activiteit in Europa buiten Groot-Brittannië zelf wil Balfour Beatty nu dan ook kwijt, waarbij de railtak in Spanje inmiddels is verkocht. De Britten richten zich liever op groeimarkten elders in de wereld met veel activiteiten in de VS en Hong Kong en daarnaast werken in Australië, Zuid-Afrika, China en Qatar.

Het Zweedse Skanska komt net rond de 16 miljard euro omzet uit. Skanska noemt daarbij niet zozeer Europa maar Zuid-Amerika als voornaamste zorgenkind. Daar moest de Zweedse multinational dan ook flink op de activiteiten afschrijven. De vooruitzichten voor Europa – wat Skanska betreft Scandinavië, Polen, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk – blijven ook voor dit bedrijf echter wel zwak, vooral in civieltechniek “waar de concurrentie intens is”. In de VS staan alle pijlen voor Skanska echter duidelijk omhoog.

Een opmerkelijke gemene deler bij dit vijftal is de enorme omvang van het opdrachtenboek.

Opdrachtenboek

Grupo ACS spant de kroon met 51,6 miljard, goed voor bijna twee jaar werk. Vinci meldt voor 32,7 miljard aan werk, een goede 1 procent meer op jaarbasis, waarbij de meeste werken nog altijd wel komen uit Frankrijk of Groot-Brittannië, maar daarnaast ook tenders zijn gewonnen in Turkmenistan en Algerije. Bouygues Construction heeft voor 17,1 miljard aan werk binnen, 12 procent meer dan een jaar eerder. Deze onderneming lijkt daarbij eerder meer dan minder Europees te worden, want driekwart van de nieuwe klussen vindt hier plaats.

Wegenbouwer Colas draagt daarnaast nog eens 6,7 miljard aan nieuw werk aan het Bouygues-concern bij. “De toename komt doordat we innoverende oplossingen met een hoge toegevoegde waarde bieden”, denkt Bouygues zelf.

Terwijl Balfour Beatty meer dan 17 miljard aan werk in portefeuille heeft, staat het opdrachtenboek van Skanska door grote klussen in onder meer de VS en Noorwegen zelfs op een record van 12,2 miljard euro.

Opvallend is wel dat de twee grootste nieuwe opdrachten werden binnengehaald in Groot-Brittannië terwijl de hoeveelheid nieuw werk elders in Europa terugliep.

Reageer op dit artikel