nieuws

Mansveld redt nieuwbouw

bouwbreed

Plannen voor woningbouw in de buurt van snelwegen en spoorlijnen zijn voorlopig gered van strengere geluidsregels.

Nieuwe geluidsnormen staan woningbouwprojecten komende 10 jaar niet in de weg

Grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrezen al langer voor de strengere geluidsregels die in de maak zijn. De bouw van duizenden woningen in de buurt van snelwegen en spoorlijnen zou in gevaar komen. De prijs van een woning zou bovendien veel hoger uitvallen door de geluidsregels. Staatssecretaris Mansveld (milieu) stelt gemeenten, bouwers en ontwikkelaars gerust.

“Mede in het licht van de huidige crisis in de bouwsector wordt op verzoek van de VNG, een regeling uitgewerkt die ervoor zorgt dat bestaande woningbouwplannen niet doorkruist hoeven te worden”, schrijft Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer.

Afwijken

Voor bouwplannen in de buurt van spoorlijnen kunnen bestuurders zich de komende tien jaar blijven beroepen op de huidige spoornorm. Gemeenten die een woningbouwplan nabij een snelweg koesteren,, kunnen via zelf opgestelde beleidsregels afwijken van de strengere decibeleisen die het Rijk ze oplegt.

De nieuwe regels pakken ook goed uit voor bedrijfsontwikkelingen en woningbouwplannen rondom industrieterreinen. De regels worden vooral eenvoudiger, belooft Mansveld. Ze kondigt verder aan dat de herinrichting van verouderde industrieterreinen gemakkelijker wordt en minder tijdrovend.

Duurder worden woningen die in de buurt van snelwegen verrijzen voorlopig niet. Even leek er sprake van te zijn dat de dove gevel – gevel zonder deuren en ramen – uit de regels zou verdwijnen. DHV berekende vorig jaar dat de kostprijs van tienduizenden huizen daardoor omhoog zou gaan. De toenmalige staatssecretaris Atsma kalmeerde de boel snel. Vrijwel direct reageerde hij dat nieuwe geluidsregels ‘beleidsneutraal’ moeten zijn. Tienduizenden woningen opofferen was niet zijn bedoeling.

Mansveld schrijft nu dat de dove gevel bij een “hoge geluidsbelasting” mogelijk blijft.

De staatssecretaris vindt dat ze een goede balans gevonden heeft tussen de belangen van leefbaarheid, gezondheid, van woningbouw en van mobiliteit. De VNG is akkoord met de voorstellen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels