nieuws

Mansveld: budget van 2 miljard voor ERTMS gefundeerd

bouwbreed Premium

De 2 miljard euro die gereserveerd is het voor het spoorveiligheidssysteem ERTMS is gerechtvaardigd.

Dat schrijft staatssecretaris Mansveld (spoor) in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer vond de reservering aan de hoge kant, omdat de parlementaire spoorcommissie-Kuiken vorig jaar nog op een bedrag uitkwam van 900 miljoen euro.

Mansveld vergeleek de raming met die van Denemarken en België die al een stuk verder zijn met de invoering van ERTMS. Op basis van die vergelijking acht ze een reservering van 2 miljard euro op dit moment gerechtvaardigd. Invoering van ERTMS staat niet op zichzelf en brengt de vervanging van een aantal beveiligingscomponenten met zich mee.

Mansveld denkt dat van het totale gereserveerde bedrag 800 miljoen euro nodig is voor de infrastructuur. Ongeveer 1,2 miljard euro is nodig voor interlocking , seinen, en GSM-R upgrade.

De kostenraming moet nog verder worden uitgewerkt. Pas daarna kan ze met een meer gedetailleerde kostenraming komen.

Mansveld sluit niet uit dat de kosten voor de invoering van ERTMS hoger of lager uitvallen dan de huidige reservering van 2 miljard euro. Bij een tegenvaller gaat dat ten koste van andere spoorprojecten.

Reageer op dit artikel