nieuws

Lagere overheden missen miljard euro

bouwbreed

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat de gemeenten dit jaar uitkomen op een financieel tekort van 2,4 miljard euro. De provincies en waterschappen schieten respectievelijk 1,2 en 0,5 miljard euro in de rode cijfers. Het gezamenlijke tekort van de lagere overheden ligt met een bedrag van 4,1 miljard euro ruim boven de afgesproken […]

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat de gemeenten dit jaar uitkomen op een financieel tekort van 2,4 miljard euro. De provincies en waterschappen schieten respectievelijk 1,2 en 0,5 miljard euro in de rode cijfers.

Het gezamenlijke tekort van de lagere overheden ligt met een bedrag van 4,1 miljard euro ruim boven de afgesproken norm (op basis van de Europese eis van 3 procent) van 3,1 miljard euro.

De vier grote steden – Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht – verwachten dit jaar op een negatief saldo uit te komen van 580 miljoen euro. Met het bedrag blijven ze op het nippertje binnen de norm. Vooral gemeenten met 50.000 tot 250.000 inwoners leven volgens het CBS ver boven hun stand.

Reageer op dit artikel