nieuws

Krimp treft markt voor wonen hard

bouwbreed

De investeringen in woningen dalen dit jaar verder met 7 procent, verwacht het Centraal Planbureau (CPB).

CPB: Investeringen zullen 7 procent dalen

Bart Mullink

De prijsdalingen in de bestaande bouw zullen volgens de prognose van de NVM (5-7 procent) dit percentage al naderen. Tel daarbij de somberheid over de ontwikkeling van de bouwproductie bij corporaties en andere bouwpartijen en de CPB-verwachting lijkt bijna een meevaller.

Twijfels over het geschetste perspectief klinken vanuit verschillende hoeken. Hoewel de effecten van het recente woonakkoord volgens het CPB in de berekeningen zijn verwerkt, vrezen belangenorganisaties dat het planbureau de negatieve uitwerking van de maatregelen onderschat. Ook de invloed van Europa en de financiële markten zou volgens critici in de modellen onvoldoende aan bod komen.

In de nieuwbouw kan een afname van de investeringen alleen nog komen van het volume, weet Leendert Meijers, adjunct-directeur van de NVB. Omdat alle lucht al uit de nieuwbouwprijzen zou zijn geperst. Waar de markt verdere verlagingen noodzakelijk maakt, kunnen deze alleen nog komen van de grondprijzen, stelt hij.

De NVB’er hekelt de eenzijdige focus van het kabinet op bezuinigen, met weinig oog voor de noodzaak om de economie aan de gang te houden. De btw-verlaging voor onderhoud getuigt daarvan wel maar deze maatregel ziet hij graag uitgebreid naar de nieuwbouw.

Directeur Wim van der Maas van de Aannemersfederatie meent dat het kabinet de binnenlandse economie meer moet stimuleren. Hij hoopt op maatregelen die het consumentenvertrouwen verbeteren in plaats van verslechteren. “Alle partijen moeten worden aangezet tot extra investeringen om de binnenlandse economie draaiend te krijgen.” Het kabinet verwart volgens hem investeren met geld uitgeven. “Terwijl investeringen voor de baten uitlopen.”

Ook Bouwend Nederland meent dat het kabinet de economie kan helpen door meer te gaan investeren in de woningmarkt.

Reageer op dit artikel