nieuws

Kantoor voor provincie extreem energiezuinig

bouwbreed Premium

De provincie Noord-Holland bespaart 70 procent energie in het deze maand in gebruik genomen provinciekantoor in Haarlem. Het ‘meest duurzaam gerenoveerde kantoorpand van Nederland’ is van energielabel G naar A++ gegaan.

De energiebesparing in het door Dirk Jan Postel van architectenbureau Kraaijvanger ontworpen gebouw bedraagt in geld 300.000 euro per jaar. Zonnepanelen bleken uiteindelijk niet nodig om aan de gestelde duurzaamheidseisen te voldoen en ook vloerverwarming kon achterwege blijven. Coördinerend aannemer Heijmans heeft het kantoor, een betonkolos, tot op het casco gestript. Dankzij de toepassing van rode baksteen en glas past het gebouw nu perfect in zijn omgeving van historische panden.

Een combinatie van een reeks duurzame technieken levert een epc op van 0,5, een GPR-score (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaam bouwen) van 9,1 op een schaal van 10,0 en een vermindering van de CO 2 -uitstoot van 987 ton per jaar. Voor een extreem hoge isolatie zorgen onder andere het driedubbele glas van het entreegebouw, dat door BRS Building Systems ter plaatse koud gebogen is, en mosbeplanting op het dak. Klimaatplafonds en warmte/koudeopslag regelen de temperatuur.

Een forse besparing levert ook de ledverlichting op, die reageert op zowel de aanwezigheid van personen als de hoeveelheid daglicht die binnentreedt. De luchtkwaliteit wordt continu gemeten: hoe meer mensen aanwezig, hoe groter de toevoer van verse lucht. Een integrale gebouwbeheerinstallatie (GBS) voorkomt dat de systemen in het kantoor elkaar nadelig beïnvloeden.

Het kantoor aan het Houtplein, met duizend flexibele werkplekken voor ruim 1400 medewerkers, is voor 45 miljoen euro gerenoveerd. Het budget bedroeg 65 miljoen euro. Naast Kraaijvanger en Heijmans tekenen Valstar Simonis (installatietechniek), Caubergh-Huygen (bouwfysica en akoestiek) en Imtech (technisch aannemer) voor de realisatie.

Reageer op dit artikel