nieuws

Janssen & Jansen

bouwbreed

Langzaam maar zeker druppelen de laatste documenten en regelingen van de nieuwe Aanbestedingswet binnen. Zo is ook de Standaard Klachtenregeling gepubliceerd. Deze regeling voorziet in het instellen van een klachtenmeldpunt door aanbestedende diensten, een plek waar je iemand treft die met frisse blik naar een klacht over de aanbesteding kijkt. Een manier dus om even […]

Langzaam maar zeker druppelen de laatste documenten en regelingen van de nieuwe Aanbestedingswet binnen. Zo is ook de Standaard Klachtenregeling gepubliceerd. Deze regeling voorziet in het instellen van een klachtenmeldpunt door aanbestedende diensten, een plek waar je iemand treft die met frisse blik naar een klacht over de aanbesteding kijkt. Een manier dus om even voorbij het tafeltje van de inkoper te komen. Dat kan wel eens een zegen zijn.

Levert die klacht niets op, dan mag je door naar de commissie van experts. Een onafhankelijke commissie die een oordeel velt over de kwestie. Maar dat oordeel is niet bindend. De aanbesteder, of de klager, mag hem dus naast zich neer-leggen. De weg naar de rechter blijft altijd open. En daar zit ook meteen de achilleshiel van dit stelsel. De samenstelling van de commissie is dan ook van groot belang. Ik ben blij dat de minister dat ook heeft beseft. Hij benoemde Joop Janssen, aanbestedingsgoeroe bij Stibbe, als voorzitter. En Chris Jansen, bouw- en aanbestedingsprofessor aan de VU en in Tilburg, als vice-voorzitter.

Deze topmannen zijn goed nieuw. Ze hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de bouwpraktijk. En aangezien het aanbestedingsrecht feitelijk is begonnen in de bouw, en daar ook het verst gevorderd is, is dat ook goed nieuws voor andere sectoren. Die kunnen mooi meeprofiteren van wat we in de bouw al weten.

Inmiddels merk ik dat de verwachtingen gematigd positief zijn. We moeten nog zien hoe het loopt, maar het gevoel is goed. Behalve bij de NEVI. U weet wel, de vereniging van inkopers. Die missen de wederkerigheid; aanbesteders moeten ook kunnen klagen over ondernemers. Sympathiek standpunt, maar toch getuigend van schokkend weinig inzicht in het aanbestedingsrecht. De Aanbestedingswet bevat namelijk regels voor aanbestedende diensten. Of je dat nou leuk vindt of niet. En dus kan ook alleen over overschrijden van díe regeltjes geklaagd worden. Janssen en Jansen hebben geen banden met NEVI. Dat is kennelijk maar goed ook.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels