nieuws

‘Ik vind het interessant om een koers uit te zetten’

bouwbreed Premium

Femke Feenstra (36) is de eerste vrouwelijke directeur in de ruim tachtigjarige geschiedenis van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA). Elk decennium treedt er bij het bureau een nieuwe partner toe. Feenstra, opgeleid aan de kunstacademie en de Academie van Bouwkunst, werkt al ruim elf jaar bij dJGA. De laatste jaren was ze als hoofd van het conceptteam verantwoordelijk voor onder meer prijsvraagontwerpen en nieuwe opdrachten. Voor haar komst naar dJGA had ze een eigen bureau.

Vanwaar deze overstap?

“ Ik heb altijd gezegd: ik wil wel weer een eigen bureau. Ik vind het interessant om een koers uit te zetten. Zeker in deze tijd is het heel belangrijk om te bepalen welke kant je uit wil. Het is wel even schrikken dat het meteen zo’n groot bureau is met 85 mensen. Ik vind het leuk om mensen aan te sturen en te motiveren. En je staat steeds meer aan het roer.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Ik ben gewend om commercieel te denken: wat is ons speerpunt en hoe ga je dat verkopen. Ook ben ik goed in het motiveren van mensen. Het vertalen van de wensen van opdrachtgevers naar een ontwerp dat bij hen past heeft ons bureau heel erg in het DNA. Dat is wel waar mijn kracht ligt.”

Wat gaat u precies doen?

“Deels ga ik de lijn voortzetten, bi jvoorbeeld als het gaat om ac quisitie. Maar ik ga ook meer eigen opdrachten doen. Daarnaast ga ik meer tijd besteden aan de dagelijkse aansturing van het bureau en het uitzetten van de grote lijnen. Bij elk van onze projecten is ook een directeur betrokken. Dat moet ook, want in hoofdzaak ben ik ontwerper, al vind ik het ondernemerschap ook heel leu k.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“ Het is een moeilijke markt, het zou mooi zijn als we toch een omzetstijging kunnen bereiken. Verder ben ik heel erg bezig met internationalisering. In België zijn we al actief. Ik ben nu druk aan het acquireren in Frankrijk, Duitsland en Engeland. Ons doel is in meerdere landen actief zijn in de zorgsector. Samen met EGM hebben we het bureau DHA opgezet, Dutch Health Architects, en onlangs een project in China binnengehaald. Je moet je als bureau specialiseren. Het is een lastige tijd, maar dat is ook een uitdaging.”

Wie inspireert u?

“Richard Serra, een landschapskunstenaar. De manier waarop hij mensen zich bewust laat worden van hun omgeving zodat ze een ruimte als prettig ervaren, vind ik heel bijzonder.”

Reageer op dit artikel