nieuws

‘Handige’ brug ontsluit IJmeer

bouwbreed

Kracht en verfijning wil ontwerper Rop Ranzijn uit Velsen-Zuid uitstralen met zijn ontwerp voor een brug over het IJmeer. De beweegbare witte brug heeft de vorm van twee handen. Ranzijn ging voor het ontwerp uit van de schildering De Schepping die Michelangelo maakte in de Sixtijnse Kapel in Rome.

Of de brug, de Connection, inderdaad wordt gebouwd, blijkt binnenkort wanneer de politiek een besluit neemt over de IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere. Het ontwerp is niet moeilijk uit te voeren, zegt Ranzijn: een betonnen fundering met een stalen bovenbouw met composiet erover. “Het composiet is heel licht; ook wanneer er veel van nodig is om de handen te maken. De ombouw kan worden doorboord om licht en lucht op de vier rijstroken op het brugdek te brengen.”

Ranzijn besprak de realisatie inmiddels met BSB uit Leeuwarden. Wat de Friese bruggenbouwer betreft is het ontwerp zonder meer uit te voeren. Het plan: handen van 18 meter hoog die een brugdek van 15 meter breed omvatten. Inclusief aanbruggen zou de lengte 200 meter bedragen. Het effect: sluit de brug, dan zoeken de handen als het ware contact en rijdt het verkeer naar de andere oever door de tunnel van polsen. Opent de brug, dan varen de schepen door de geopende handpalmen heen.

Regenboogbrug

Ranzijn werkt intussen het ontwerp uit voor zijn nieuwe Regenboogbrug; ook een bewegende verkeersbrug. Deze is aan weerszijden opgebouwd uit een veelvoud van gekleurde, vierkante panelen die in de bodem verankerd zijn en in Ranzijns woorden “opgaan in de natuur”. Ook het wegdek bestaat uit gekleurde vlakken: een gele oprit, een blauwe afrit. Gaat de verkeersbrug open, dan symboliseren twee gekleurde driehoeken de zeilen van boten. Ranzijn zegt regenboogeffect te versterken door de brugleuning uit te voeren in verschillend gekleurd veiligheidglas. Net als de Connection rust de Regenboogbrug op een betonnen fundering en wordt opgetrokken uit staal en beton. Het brugdek ligt 12,5 meter boven het water. Tussen de waterspiegel en het hoogste punt van de brug zit 40 meter. Het brugdek is 125 meter lang en 15 meter breed.

Reageer op dit artikel