nieuws

Groot verlies Heijmans door woningbouw

bouwbreed

Een “dramatische” woningbouwmarkt heeft Heijmans het grootste nettoverlies sinds tijden bezorgd: 89 miljoen euro.

Woningbouwportefeuille meer dan gehalveerd

De woningbouwportefeuille van het bouwconcern is het afgelopen jaar meer dan gehalveerd. Eind 2012 had het bedrijf voor 182 miljoen euro aan nog te bouwen nieuwbouwwoningen in portefeuille. Een jaar ervoor was dat nog 371 miljoen.

Heijmans heeft inmiddels ruim 250 van de ongeveer achthonderd arbeidsplaatsen geschrapt in de woningbouwdivisie. Vooral op strategische grondposities is veel afgeschreven; ook op enkele ontwikkellocaties. In totaal voor 35 miljoen euro. Voor nog eens 60 miljoen euro werd afgeschreven op goodwill. Voor reorganisatiekosten trekt ­Heijmans 29 miljoen euro uit.

De woningverkopen daalden naar een “absoluut dieptepunt”, zei bestuursvoorzitter Bert van der Els gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van 2012. “In de tweede helft van 2012 zijn de woningverkopen praktisch tot stilstand gekomen.” In 2012 werden nog maar 1081 nieuwbouwwoningen verkocht. In 2011 waren dat er nog 1248. Naast de slechte particuliere woningmarkt heeft Heijmans veel last van corporaties die woningbouwprojecten stoppen.

De pijn in de woningbouwdivisie wordt nog een beetje verzacht door de kooplust van beleggers. Syntrus Achmea en nog vijftien beleggers kochten het afgelopen jaar huurwoningen van Heijmans. Het aandeel van de beleggers in de woningbouwproductie van Heijmans is inmiddels opgelopen tot zo’n 70 procent. “Dat betekent dat er enorme veranderingen aan de gang zijn”, aldus Van der Els. Volgens hem is de vraag naar huurwoningen heel groot en zou de overheid moeten helpen om de bouw ervan op gang te krijgen. Dat kan ze doen door incentives te creëren (zie kader op pagina 7).

De totale omzet van het Brabantse bedrijf daalde licht van 2,36 miljard euro in 2011 naar 2,32 miljard vorig jaar. Op “een heleboel plekken” in het concern vinden volgens Van der Els “kleine aanpassingen” plaats.

Utiliteitsbouw blijft een zorgenkind van Heijmans. Hoewel de omzet met 4 procent opliep, werd een operationeel verlies geleden van 13 miljoen euro. De divisie Wegen & Civiel scoorde aanmerkelijk beter met een winst van 35 miljoen euro op een omzet van 812 miljoen. Deze divisie heeft wel last van bezuinigen op regionaal niveau.

> pagina 7: Heijmans moet scherper gaan kiezen

Reageer op dit artikel