nieuws

Groendak verhoogt opbrengst pv-panelen

bouwbreed Premium

Door het dak van het nieuwe kenniscluster in het Arnhemse gebied Rijnboog volledig als groendak uit te voeren, geven de 123 zonnepanelen circa 5 procent meer energie dan wanneer het dak was belegd met traditionele dakbedekking. In de zomer nemen epdm of bitumen veel warmte op, waardoor de pv-cellen minder elektriciteit opwekken.

Dat stelt projectleider Vincent Smeele van InEnergie, die het zonne-energiesysteem heeft geleverd. “De efficiëntie van de zonnecellen is afhankelijk van de buitentemperatuur. Het groendak verlaagt de omgevingstemperatuur, waardoor in de pv-cellen hogere voltages behaald worden en meer elektriciteit wordt genereerd”.

InEnergie en de Koninklijke Ginkel Groep, leverancier van het groendak, leveren naar eigen zeggen het grootste groendak van Nederland voorzien van pv-panelen. Het dak van 1100 vierkante meter wordt beplant met 50.000 sedums, heesters, grassen en kruiden. Het groendak filtert tevens verontreinigde buitenlucht en zorgt in de zomer voor een aangename binnentemperatuur van het gebouw waarin de bibliotheek, het Historisch Museum, het Kunstbedrijf en de Volksuniversiteit Arnhem worden ondergebracht.

De pv-cellen creëren een hogere opbrengst door lagere omgevingstemperaturen, omdat onder meer de beplanting vocht opneemt en luchtstromen creëert. De plantjes staan niet alleen in de open ruimte, maar ook onder de zonnepanelen. “We verwachten een meeropbrengst van ruim 1500 kilowattuur per jaar in vergelijking met een epdm of bitumen dak. Dat is toch de elektriciteitsrekening van een half huishouden. Wellicht kan het rendement nog groter worden, omdat de pv-panelen ook op minder zonnige dagen efficiënter functioneren”, aldus Smeele. InEnergie durft zelfs de gemeente Arnhem een opbrengst te garanderen van 150.000 kWh in vijf jaar. “Wij steken onze nek uit, ondanks dat dit combi-dak voor ons ook nieuw is. We zijn overtuigd van onze aannames.”

Reageer op dit artikel