nieuws

Gewapende grond op grote schaal toegepast

bouwbreed

Gewapende grond op grote schaal toegepast

Acht van de tien grote verkeersknooppunten in Nederland worden met gewapende aarde uitgevoerd. “De techniek neemt de laatste vijf jaar een grote vlucht.”

Dat zei Theo Huybregts van ingenieursbureau Geologics op de jaarlijks ‘creatieve sessie’ van de Nederlandse Geotextiel Organisatie (NGO). Zijn verklaring: de toename van opdrachten op basis van design & construct. Gewapende grond is de helft goedkoper dan een betonnen keermuur met daarachter ongewapende grond.

Het principe van gewapende aarde is eenvoudig, legde Wim Voskamp van Voskamp Business Consultancy uit. Een stuk grond wil afschuiven, maar wrijving tussen de grond en de horizontale wapening van kunststof (geweven, grids of strips) voorkomt dat. Gewapende grond is daardoor sterk, stabiel en goed bestand tegen aardbevingen.

Lees meer in Cobouw Techniek

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels