nieuws

FNV wil vroegpensioen in ruil voor loonmatiging

bouwbreed

FNV Bouw wil dat oudere bouwvakkers met vervroegd pensioen gaan om plaats te maken voor jongeren. Dit zou onder meer betaald kunnen worden door loonmatiging. Bouwend Nederland ziet meer in een “moderne cao”.

De vakbond vindt dat de 10.000 bouwvakkers van 60 jaar en ouder met deeltijdpensioen moeten kunnen gaan. Dat zou zorgen voor een versnelde verjonging van het personeelsbestand. “Naast het deeltijdpensioen zien wij in hen de ideale leermeesters, voor een leerling-gezelstructuur”, zegt vice-voorzitter Charley Ramdas. Bouwvakkers van jonger dan zestig die hun baan verliezen, moeten een van-werk-naar-werktraject aangeboden krijgen.

Het vroegpensioen kan volgens FNV Bouw gefinancierd worden door een lagere loonsverhoging. Ook kan een vorm van deeltijd-WW en de inzet van de inkomensvoorziening voor oudere werklozen (IOW) soelaas bieden. “Daarnaast vind ik dat een deel betaald moet worden door werkgevers”, zegt Ramdas. De omscholing zou betaald kunnen worden uit het overheidsbudget voor van-werk-naar-werktrajecten. Bouwend Nederland zegt de zorgen over de instroom van jongeren te begrijpen. De brancheorganisatie laat in een schriftelijke reactie weten dat vroegpensioen “een verkeerde beweging is in een tijd waarin we juist langer gaan werken”. Bouwend Nederland is bovendien verbaasd dat het plan betaald zou moeten worden door werkgevers. De werkgevers zien meer in een moderne cao, die “het bijvoorbeeld mogelijk maakt dat bouwvakkers binnen hun vaste contract flexibeler werken, waarbij het verzuim- en verlofregime plus de vergoedingen worden aangepakt”. “Cao-besprekingen moeten daarover gaan, niet alleen over een eventuele loonsverhoging.”

De Aannemersfederatie (AFNL) sluit zich daarbij aan. De vakbond moet weer komen onderhandelen over een nieuwe cao, vindt bestuurder Gijs Buijs. Hij ziet het voorstel tot loonmatiging dan ook als een “geste” om opnieuw aan de onderhandelingstafel te komen.

Reageer op dit artikel