nieuws

Erfgoed baat gemeenten

bouwbreed Premium

Goed onderhouden monumenten zorgen voor hogere huizenprijzen. In het bijzonder hoogopgeleiden voelen zich aangetrokken tot een woonomgeving met erfgoed in de nabijheid.

‘Waarde woningen stijgt door nabijheid monumenten’

Zonder de aanwezigheid van cultureel erfgoed zouden de prijzen van woningen in Amsterdam met zo’n 17 procent dalen. Nu is de gemiddelde prijs van een woning in de hoofdstad 312.539 euro, zonder monumenten zou dat 259.678 euro zijn. In Rotterdam zou de gemiddelde woningprijs met 12 procent dalen van 182.312 euro naar 160.778 euro en in Zaanstad zou het gaan om een waardedaling met 8 procent van 192.622 naar 177.654 euro.

Dat blijkt uit het rapport ‘Cultureel erfgoed op waarde geschat’. Het onderzoek werd in opdracht van Platform 31 uitgevoerd door de Vrije Universiteit en de Universiteit van Twente.

“Gemeenten met cultureel erfgoed zijn er dus bij gebaat om hun cultureel erfgoed goed te onderhouden”, concluderen de onderzoekers. In het bijzonder steden die economische groei willen bevorderen door kenniswerkers aan te trekken, kunnen hiermee hun voordeel doen, zo staat in het rapport. Daarnaast maken monumenten een gebied aantrekkelijk voor toeristen. Die conclusie wordt ondersteund door gegevens over de Zaanse Schans. Jaarlijks trekt dit gebied ruim een miljoen internationale bezoekers, waarmee het tot de top tien van de toeristische attracties in Nederland behoort. Verder constateren de onderzoekers dat marktpartijen steeds meer betrokken raken bij cultureel erfgoed, wat niet wegneemt dat terughoudend wordt omgegaan met investeringen op dit gebied. Dat komt omdat het combineren van ruimtelijke ontwikkelingen met behoud van erfgoed een moeizame klus is vanwege ingewikkelde regelgeving en de vele betrokken partijen.

Ook spelen financiële overwegingen een rol. De baten van het instandhouden van erfgoed moeten op wegen tegen het geld dat voor behoud wordt geïnvesteerd. Het betrekken van beleggers en exploitatiemaatschappijen bij gebiedsontwikkelingen heeft in dat verband de voorkeur boven het inzetten van projectontwikkelaars. De laatsten verwachten op korte termijn rendement van hun investering, de eerste groep daarentegen kijkt meer naar de lange termijn.

Reageer op dit artikel